El Port de Palamós, amb 46 escales i 46.000 passatgers, ha batut per segon any consecutiu el rècord de creuers i passatgers. Va tancar divendres la temporada amb l'Star Breeze. Roses ho va fer el 24 d'octubre amb 5200 passatgers i 8 escales.

Les xifres suposen que la Costa Brava ha incrementat un 17% les escales i un 13% els passatgers. Segons Ports, això suposa un impacte econòmic estimat de 3,8 milions d'euros.

A Palamós, el principal port gironí, les escales han pujat respecte a la temporada passada un 9% i els passatgers un 7%.

La temporada de creuers 2018 es va iniciar el 4 de març i ha finalitzat el 9 de novembre. Els mesos amb major afluència de passatgers han estat octubre amb 9.208 passatgers, seguit del mes de maig amb 7.859 passatgers. Destaca l´afluència de turistes de creuer en temporada baixa.

53% dels creuers, de luxe

Aquest any han visitat Palamós un total de 15 línies de creuer que és el resultat de l´estratègia de diversificació promoguda al port de Palamós. D´aquestes companyies, un 53% han estat de luxe i un 43% de categoria estàndard.

La majoria, britànics

La tipologia de turistes ha estat un 69% britànics, un 13% nord-americans, un 5% alemanys, un 3% irlandesos, un 2% australians, un 1% belgues, un 1% canadencs, i un 6% de nacionalitats vàries. Destaca l´augment del turisme britànic en un 19%, respecte a l´any passat, per l´aposta de la companyia Marella Cruises que ha visitat Palamós amb 17 escales de creuer.

Les excursions més sol·licitades pels turistes de creuer han estat Tossa de Mar i Lloret de Mar; Pals, Peratallada i Púbol; Girona; Figueres i Museu Dalí; Platja d´Aro; i Empúries i Begur, entre d´altres.

L'Star Breeze, tanca la temporada

L´Star Breeze ha posat punt final a l´excel·lent temporada de creuers 2018 del port de Palamós. El vaixell va arribar a les vuit procedents del port francès de Marsella i preveu salpar a les sis de la tarda cap al port de Barcelona. El creuer porta a bord 200 passatgers, majoritàriament nord-americans, i també canadencs.

El creuer de la companyia estatunidenca de luxe Windstar Cruises té bandera de Malta, una eslora de 134 metres, una mànega de 19 metres i un registre brut de 9.975 tones.

El port de Roses va tancar la temporada fa uns dies. El nombre de vaixells s'ha doblat respecte al 2017. Estava previst que n'arribessin tretze però pel mal temps, n'han acabat arribant vuit.

Pel que fa al conjunt de la Costa Brava, de Ports de la Generalitat remarquen l'impacte econòmic que s'extreu d'un estudi del sector que estima que cada passatger que desembarca es gastaria una mitjana de 62 euros i cada tripulant que desembarca 23 euros. A més, s'ha de sumar la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris que és de 6 euros per passatger.