El port de Palamós va tancar ahir la temporada de creuers d'aquest any amb unes xifres rècord: 46 escales i 46.000 passatgers. Ports de la Generalitat va informar que, per segon any consecutiu, se superen les xifres històriques. Comparativament, el nombre de passatgers hi ha crescut un 7% respecte de l'any anterior (42.800), mentre que el d'escales ha estat d'un 9% (42). El port de Roses va tancar la temporada el 24 d'octubre amb 5.200 passatgers i 8 escales, va afegir Ports.

En xifres globals, suposa que la Costa Brava ha incrementat un 17% les escales i un 13% els passatgers. Segons Ports, això suposa un impacte econòmic estimat de 3,8 milions d'euros, cosa que representa una despesa mitjana de 62 euros per cada passatger que desembarca, i de 23 euros per als tripulants. A més, va apuntar Ports citant un estudi del sector, la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris és de sis euros per passatger.

La present temporada de creuers a Palamós va començar el 4 de març i va finalitzar ahir. Els mesos amb major afluència de passatgers han estat l'octubre amb 9.208 passatgers, seguit del mes de maig amb 7.859 passatgers. Amb aquests números, Ports subratlla l'afluència de turistes de creuer en temporada baixa.

Aquest any han visitat Palamós un total de 15 línies de creuers que, segons Ports, és el resultat de l'estratègia de diversificació promoguda en aquest port. D'aquestes companyies, un 53% han estat de luxe i un 43% de categoria estàndard.

Per nacionalitats, els britànics han representat un 69% dels passatgers, un 13% nord-americans, un 5% alemanys, un 3% irlandesos, un 2% australians, un 1% belgues i canadencs, i un 6% de nacionalitats vàries. Destaca l'augment del turisme britànic en un 19% respecte a l'any passat per l'aposta de la companyia Marella Cruises, que ha visitat Palamós amb 17 escales de creuer.

Rècord també a Roses

Des del port palamosí, les excursions més sol·licitades pels turistes de creuer aquest 2018 han estat a Tossa de Mar i Lloret de Mar; Pals, Peratallada i Púbol; Girona; Figueres i el Museu Dalí; Platja d'Aro; i Empúries i Begur.

Per la seva banda, el port de Roses va tancar la temporada fa uns dies amb bons números ja que ha doblat el nombre d'escales i de passatgers respecte del 2017. Les xifres podien haver estat millors perquè la programació al principi de la temporada era que Roses tingués 13 escales, però, pel mal temps, han sigut vuit. Així, les dades de vuit escales i 5.200 passatgers representen també un nou rècord per al port de l'Alt Empordà. L'any 2017, Roses va tancar la temporada de creuers amb quatre escales i 2.400 passatgers. De les sis línies de creuer que ha rebut aquest any, tres són de luxe i tres, estàndard.