Els pagesos de Pals i Palau-sator segueixen amb els camps de cultiu inundats com a conseqüència de les darreres pluges. Mentre que la majoria de territoris es van recuperant dels aiguats, els camps de la vora del rec del Molí de Pals continuen amb grans quantitats d'aigua que estan fent malbé les collites d'userdes, cereals d'hivern, pomeres i sobretot arrossars, amb el risc que aquests últims no es puguin collir. El principal problema prové de la part descoberta d'aquest rec, que data del segle XV, que es connecta amb el riu Daró i que quan pateix episodis intensos de pluja s'omple d'aigua i provoca grans acumulacions als camps. Davant d'aquesta problemàtica que s'ha repetit diverses vegades, els afectats, principalment la Comunitat de Regants del Molí de Pals i l'Ajuntament de Gualta, van convocar ahir una reunió per valorar quin és l'estat del rec i trobar una solució el més ràpid possible al problema de les inundacions dels camps.

El director de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola, explica que el rec del Molí de Pals consta, per una banda, d'una part enterrada i estructurada a partir d'un tub que «va de Gualta al Molí de Pals i rega unes 1.000 hectàrees de camps de cultiu, com ara pomeres, arrossars i cereals diversos». Per altra banda, s'ha conservat al descobert un tram de rec que data del segle XV com a símbol de patrimoni històric i garantia de l'ecosistema de l'entorn que actualment és propietat del Departament d'Agricultura però que, per contra, no rep el manteniment suficient i provoca problemes quan plou.

Frigola valora que a hores d'ara hi ha aproximadament 150 hectàrees afectades per aquesta qüestió, amb el risc de perdre cultius. Segons el seu punt de vista, «el que s'hauria de fer és determinar qui és el responsable de netejar el rec, buscant una solució compatible que no perjudiqui els pagesos afectats». Frigola explica que tècnics d'Agricultura van assistir a la reunió d'ahir i van estar durant el matí valorant la situació sobre el terreny.