La plataforma SOS Costa Brava va denunciar ahir el creixement «desproporcionat» de sòl urbanitzable que preveu l'avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) a Santa Cristina d'Aro. El col·lectiu ecologista lamenta que la revisió del pla preveu la construcció de més de 5.000 habitatges «no necessaris» al municipi.

En la fase actual, que encara s'està tramitant, la proposta del consistori preveu una reducció del sòl urbanitzable previst en el pla vigent: de 189,15 hectàrees a 158,50 hectàrees. Aquest avanç del POUM es tracta del pas previ on s'estudia la revisió del pla que es va aprovar fa deu anys, el 2008, i contempla la possibilitat del desenvolupament urbanístic de fins a 5.473 nous habitatges fins l'any 2028.

Segons la plataforma, que fa de paraigua de diferents entitats ecologistes a les comarques gironines, l'avanç del POUM suposa un «atemptat ambiental i paisatgístic» a la població. La mateixa organització va explicar dimecres en una roda de premsa que ja va presentar al·legacions al projecte d'ordenació, exposat públicament fins al 9 de novembre. A l'espera de la tramitació, SOS Costa Brava confia que l'Ajuntament estudiarà les seves demandes.

En aquest sentit, els ecologistes creuen que el municipi ja disposa de prou sòl urbà pendent d'urbanitzar i volen que es redacti un nou planejament basat en criteris de sostenibilitat. «La Costa Brava està al punt del col·lapse, el gran problema són tots els plantejaments vigents del POUM», va destacar l'advocat Eduard Ribot. L'advocat i membre de la plataforma va denunciar que aquest pla d'urbanisme és un «clar exemple de previsió de creixement desmesurat» que segons la legislació s'ha d'ajustar a la demanda demogràfica, de sòl i habitatge.

La plataforma va fer incís en les previsions del POUM del sector urbanitzable -el SUD 13 Sector Riera dels Molinets- que es tracta d'una superfície de 64,22 hectàrees al sud-est del municipi. En aquesta zona, hi ha prevista la construcció de 211 habitatges, dos hotels i un camp de golf. Una àrea que preocupa especialment als ecologistes per les seves característiques naturals i per estar a prop de la riera de Solius.

La Vall de Solius

SOS Costa Brava ja va presentar al·legacions de l'avanç del POUM que l'Ajuntament va aprovar l'agost passat. La plataforma també va aprofitar per demanar a l'Ajuntament que es faci un Pla Especial per preservar la Vall de Solius.