L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro desmenteix les declaracions de SOS Costa Brava que va assegurar en una roda de premsa la setmana passada que l'avanç de POUM aprovat preveia un creixement "desproporcionat" de més de 5.000 habitatges. L'arquitecte redactor del projecte, Xavier Canosa, assegura que aquesta xifra no s'ajusta a la realitat perquè dels 4.754 habitatges previstos en sòl urbà consolidat al pla vigent, 3.285 ja s'han construït.

L'avanç, però, redueix aquesta xifra als 4.526 i preveu que se'n puguin executar uns 750. Pel què fa al sòl urbanitzable de creixement, Canosa ha recordat que el planejament actual preveia 2.255 nous habitatges i que a l'avanç de POUM aquesta xifra es redueix fins als 638. El POUM vigent va ser suspès parcialment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, precisament, per ser excessiu. A més, "el mateix POUM contempla que no cal més sòl urbà per absorbir el creixement demogràfic del municipi fins al 2028", ha replicat l'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot.

Tot i així, l'equip de govern de Santa Cristina d'Aro ha volgut desmentir avui les declaracions que SOS Costa Brava va fer la setmana passada en relació a l'avanç de POUM que l'Ajuntament està tramitant. L'alcalde, Xavier Sala, ha assegurat que les afirmacions no s'ajusten a la realitat i que, contra el que diu l'entitat, el planejament que proposen suposarà desclassificar sòl per evitar més habitatges al municipi.

SOS Costa Brava va afirmar que l'avanç que s'ha tramitat (i que continuarà a exposició pública) preveu un creixement "desproporcionat" en sol urbanitzable de més de 5.000 habitatges. L'arquitecte director de l'equip redactor, Xavier Canosa, però, ha negat aquestes afirmacions i ha assegurat que tot i que l'actual planejament preveia 2.255 nous habitatges en sòl no urbanitzable, l'avanç redueix dràsticament aquesta xifra fins als 638.

Una dada, insisteix, que encara pot reduir-se més en funció del procés de participació ciutadana que es farà a partir d'ara. A més, l'arquitecte ha assegurat que en tots els casos es tracta de sectors ja urbanitzats perquè els que encara no s'havien executat s'han desclassificat.

Canosa ha insistit que l'avanç de POUM és un document inicial i que encara hauran de fer-se moltes aportacions noves. De fet, ha recordat que tenien tres opcions: mantenir l'actual planejament (aprovat l'any 2008 i suspès parcialment pel TSJC), fer-hi modificacions o fer una nova proposta. "Hem escollit fer una proposta clarament de decreixement", assegura Canosa.

Reducció d'hectàrees de creixement

En superfície, el planejament actual ordena una superfície de 248,60 hectàrees de sòl urbanitzable de les quals 47,79 es destinen a usos industrials i les 200,81 restants a usos residencials. Segons els redactors, 50,45 d'aquestes ja s'han desenvolupat.

A l'avanç, es redueix el potencial de creixement fins a les 138,38 hectàrees de sòl urbanitzable delimitat. En aquestes, es conserven les 47,79 industrials i 90,95 es destinen a usos residencials. A més, plantegen reduir l'extensió del sòl industrial excloent les zones inundables dels sectors Les Bernardes i el Molí d'en Tarrés.

Pel què fa al sòl urbà consolidat, ha dit que dels 4.754 que es preveien, 3.285 ja s'han fet i que, tot i això, l'avanç preveu rebaixar aquesta xifra fins als 4.526. Això permetria uns 1.241 habitatges però Canosa estima que d'aquests se'n podrien arribar a executar uns 750.

Els ecologistes però defensen que el municipi ja disposa de prou sòl urbà pendent d'urbanitzar i que l'avanç de POUM pot ser una "oportunitat" per fer un gir en matèria de planificació urbanística.

El sector Riera dels Molinets

Sobre el sector Riera dels Molinets, l'entitat denunciava que en 64 hectàrees s'hi preveien 221 habitatges, dos hotels i un camp de golf. Canosa admet que aquest sector és una realitat, que ja estava previst al planejament actual i que s'haurà d'estudiar. Per la seva banda, l'alcalde ha recordat que la Generalitat està elaborant un Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sectors no sostenibles i que aquest és un dels sectors que Santa Cristina ha posat sobre la taula. L'arquitecte, però, ha recordat que es tracta d'una urbanització amb drets adquirits.

Des de SOS Costa Brava denuncien que aquest sector és un "atemptat ambiental" i demanen que es desclassifiqui o que es revisi el projecte a la baixa.

Canosa ha lamentat les declaracions de l'entitat i ha recordat que entre els mesos de setembre i desembre han fet múltiples tallers, trobades i 130 reunions individualitzades. Entre elles, amb representants de la plataforma Salvem Solius. En aquest sentit, ha animat a totes aquestes organitzacions a sumar-se al procés i participar en la redacció del futur POUM. L'advocat de la plataforma ecologista, Eduard de Ribot, ha recordat que ells han presentat al·legacions al projecte i que estaran encantats a reunir-se amb l'equip de govern.