Sant Feliu de Guíxols perdrà un de cada tres policies locals en els pròxims quatre anys. Aquestes xifres s'expliquen per la nova llei de jubilació anticipada de policia local, que va entrar en vigor la setmana passada. Segons ha informat el cos, set dels 36 agents que actualment formen la plantilla es retiraran acollint-se a la nova normativa.

Les modificacions de plantilla arriben després que el Govern espanyol donés llum verda a la mesura en el Consell de Ministres el divendres passat. Amb la nova legislació, els efectius que compleixin un seguit de requisits es podran prejubilar a partir dels 59 anys. Els agents s'hi poden adherir de manera voluntària. Segons va explicar aleshores la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, només es podran presentar els policies locals que acreditin 37 anys d'activitat laboral i un mínim de 15 anys cotitzats com a membres del cos. Aquells que encaixin amb els requisits, a més, hauran de comunicar la seva voluntat d'acollir-s'hi abans del 31 de gener de cada any.

Actualment, el cos està format per 36 policies, dos administratius i una conserge. Així, les previsions de la jubilació anticipada de 12 agents en els anys vinents al municipi ha fet que la direcció de la policia hagi adoptat mesures per impedir que això pugui causar inconvenients al funcionament del cos.

En aquest sentit, l'inspector cap de la Policia Local, Josep Miñarro Masagué, va insistir que el cos ha preparat la convocatòria de tres places, que ja estan en marxa, i les oposicions, les quals sortiran el mes de febrer. En aquestes oposicions, a més, amb els aspirants que aprovin i no obtinguin plaça formaran una borsa de policies interins que aniran substituint les baixes per jubilació.

Noves places

D'altra banda, al llarg de l'any 2019 es prepararà un nou concurs-oposició per proveir les places vacants que restaran a la plantilla. L'inspector va contemplar de manera «positiva» l'impacte que tindrà la nova legislació, que servirà per oferir noves places. El canvi serà progressiu, va insistir, ja que, dels set agents que demanaran la jubilació anticipada, tres estan de baixa i la resta estan efectuant tasques poc operatives.

Un cop comenci el procés del concurs-oposició per als nous agents, el procediment habitual és el de formació durant nou mesos a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya més un any de pràctiques al municipi.

«No oblidem també que hem de treballar amb noves tecnologies, programes informàtics i nous paradigmes socials que les noves generacions tenen més integrat», va afirmar l'inspector.

En aquest sentit, va insistir que hi ha bones experiències en el passat i que la incorporació de personal jove ha demostrat que és molt positiva i dinamitza la prestació al servei. «Sempre tindrem policies veterans que aportaran la seva experiència i coneixements als nouvinguts», va concloure el cap de la Policia Local.