02 de gener de 2019
02.01.2019
Diari de Girona

Palafrugell atura les obres dels xalets de luxe a Aigua Xelida

L'ajuntament aixeca un butlletí de denúncia i assegura que el promotor no té llicència d'obres

02.01.2019 | 12:58

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha aturat les obres de construcció de 33 xalets de luxe a la cala Aigua Xelida. L'alcalde de la població, Josep Piferrer, ha assegurat que el promotor de la urbanització, Aiguacel Costa Brava SL, no té llicència d'obres i, per tant, no podia començar els treballs perquè el projecte està en fase de tramitació. Aquest dimecres un equip de tècnics i el mateix alcalde han anat fins a la zona per comprovar l'estat de les obres. Després de comprovar que ja hi ha hagut moviments de terra i la tala d'un centenar d'arbres, han aixecat un butlletí de denúncia que podria acabar en sanció en cas que es confirmin les suposades irregularitats.

"No es podia fer cap moviment de terres amb tala d'arbres sense permís i la llicència no estava donada", ha explicat l'alcalde de Palafrugell que ha detallat que aquest dimecres, primer dia hàbil des de l'ajuntament té constància de l'inici dels treballs d'urbanització, han constatat sobre el terreny que el promotor del sector havia començat les obres. 
 
Per això, els serveis tècnics municipals han aixecat un butlletí de denúncia per, d'entrada, aturar els treballs. "S'han paralitzat les obres i s'inicien tots els tràmits per resoldre el conflicte que tenim ara que, principalment, és que han començat sense permís", ha apuntat Josep Piferrer. 
 
La plataforma ecologista SOS Costa Brava va denunciar, el dia 30 de desembre, que la promotora havia talat fins a 700 arbres sense permís i instava l'ajuntament a aturar el projecte i reforestar la zona. El promotor de la urbanització de luxe, en canvi, assegurava en un comunicat que l'obra és legal perquè va comunicar la tala d'arbre al consistori a través d'una comunicació d'entrada feta el 24 de desembre. 
 
Aiguacel Costa Brava SL entén que el projecte per construir 33 xalets al paratge es va actualitzar aquest estiu i que compta amb el vistiplau de l'ajuntament. Segons esgrimeix la promotora, el projecte es pot considerar aprovat de manera definitiva "per silenci administratiu". "No es poden fer les obres per silenci administratiu, sense resolució definitiva", ha indicat Piferrer que subratlla que els serveis tècnics estan resolent les al·legacions presentades a l'aprovació inicial del projecte. 
 
A més, l'alcalde també critica la manera d'actuar de la promotora. "Per interessos particulars volien començar les obres sense tenir permís, i entren la documentació el dia 24, que no era dia hàbil per a aquesta administració local", ha apuntat l'alcalde que afegeix, també, que van començar els treballs l'endemà mateix sense donar marge d'actuació a l'ajuntament. "No vam tenir ni temps materials per poder-la contestar", ha dit. "Han tirat per la tangent per començar les obres dient que ja s'havien comunicat", lamenta. 
 
Segons l'alcalde, ara tenen sobre la taula dues llicències pendent de resolució: la d'urbanització i la de construcció. La primera, diu, és imprescindible per poder concedir el permís d'obres però està en fase de tramitació. "Es va aprovar inicialment i es van presentar al·legacions, vam demanar assessorament a la Generalitat que ens contestarà al llarg del mes de febrer", exposa Piferrer. Aquest sector és un dels que Urbanisme preveu estudiar en el marc de l'avaluació del planejament de la Costa Brava per determinar quines urbanitzacions es poden aturar i quines és inevitable que tirin endavant. 
 
L'alcalde recorda, però, que aquesta parcel·la està classificada com a sòl urbanitzable, tal com també va recollir el POUM aprovat el 2014. "No estem parlant de zona verda, sinó d'un terreny on segons la planificació urbanística s'hi pot urbanitzar", ha afegit. Aiguacel Costa Brava SL preveu aixecar 33 xalets de luxe de 300 metres quadrats en aquest paratge de 33 hectàrees.
 
 
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook