El portaveu de la CUP a Torroella de Montgrí es va negar ahir a declarar davant la Guàrdia Civil. Robert Huertas estava citat pel cos policial després d'una denúncia que va interposar un simpatitzant de Ciutadans (Cs) contra el regidor per un presumpte delicte d'amenaces durant la concentració de Ciutadans al municipi el 26 de gener.

L'acte de Ciutadans no va rebre l'autorització de l'Ajuntament, però malgrat tot es va intentar celebrar, tot generant moments de crispació pel rebuig de la població. En aquest sentit, el partit unionista va acabar retirant la carpa i l'acte no es va celebrar.

En sortir de la caserna de l'Estartit on Huertas estava citat ahir a les deu del matí, el regidor va assegurar tenir «la consciència molt tranquil·la» i va especular que la situació formava part d'una estratègia de la formació unionista per «demonitzar» l'independentisme.

Huertas va afegir que, a més, durant la concentració, ell mateix va intentar calmar els ànims dels que protestaven contra la presència de Cs al poble, convertint-se aixií en una figura de «mediador» entre els Mossos i els concentrats.

Ahir unes 150 persones es van concentrar a l'exterior de la caserna per donar suport a l'edil citat. Entre elles hi havia els regidors de l'Ajuntament en representació de tots els partits polítics de Torroella i els alcaldes veïns de Celrà, Vilademat i Verges.

«Ens hem concentrat per un fet inèdit que està vivint un poble», va dir ahir l'alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí. «Es tracta d'una situació inversemblant que entenem com una provocació», va afegir.

Suport institucional

De fet, el divendres passat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar per unanimitat una moció de suport al portaveu de la CUP al municipi, i l'alcalde, Josep Maria Rufí, va ser l'encarregat de fer la lectura del text. L'escrit destacava el compromís de Huertas «mostrant un comportament exemplar» en les relacions amb totes les formacions polítiques del consistori.

Huertas va entrar a l'edifici de la policia acompanyat del seu advocat, Benet Salellas. A l'exterior, els concentrats van cantar L'estaca i van fer proclames de «No estàs sol», «Aquest edifici serà una biblioteca» i «Independència».

A la sortida, el portaveu de la CUP va explicar que es va negar a declarar assessorat pel seu advocat, que li ho hauria recomanat. Precisament Huertas va explicar que, durant els fets, ell va tenir un rol no premeditat de control. «Quan hi havia alguna actuació fora de lloc provava de calmar els ànims», va apuntar Huertas. «Els Mossos d'Esquadra que eren allà ho van veure. Quan s'havia de comunicar alguna cosa, venien a buscar-me», va afegir.

Més denúncies

El regidor de Torroella de Montgrí va insinuar que la nova denúncia forma part «de la manera de procedir» de Cs. «Potser aquell dia ja anaven amb la consigna d'haver de denunciar algú, i de tots els qui érem allà, jo era un dels més visibles», va dir Huertas.

Tot i això, el portaveu cupaire va lamentar que ell no entra «dins el perfil» perquè, com la resta de membres de la formació, s'ha educat «en un entorn de pacifisme i assemblearisme».

A banda de la denúncia del simpatitzant de Cs a la Guàrdia Civil al regidor, ahir se'n va conèixer una altra de més membres del partit unionista. El diputat de Cs Héctor Amell i el membre de la formació de Roses José Arroyo van denunciar el regidor de la CUP als Mossos d'Esquadra, a la comissaria de la Bisbal.

En aquest sentit, Huertas potser haurà d'anar a declarar davant dels jutjats. El més probable és que les dues denúncies s'acabin acumulant en una de sola.