El Consell Comarcal del Baix Empordà proposa millorar les condicions laborals dels productors agroalimentaris. En aquest sentit, ha llançat la xarxa Tràmec, que agrupa productors agroalimentaris, administracions, sindicats i la Universitat de Girona (UdG), per debatre noves polítiques que vagin en aquesta línia.

L'acte de presentació de les noves iniciatives es va fer ahir a la seu de la Generalitaton es va explicar que un dels principals reptes és trencar amb «la imatge estereotipada» de l'agroalimentació que hi ha actualment.

En aquest sentit, una de les propostes que hi ha sobre la taula és que els cuiners de l'Empordà preparin plats amb productes de proximitat i que siguin els mateixos pagesos i pescadors que els serveixin a la taula. A més, la xarxa també vol potenciar la figura de la dona dins del camp.

La figura de la dona

Per complir els objectius, la millora de les condicions laborals és el principal eix d'acció que s'ha marcat la xarxa Tràmec de cara als propers anys. Aquesta associació està liderada pel Consell Comarcal del Baix Empordà però compta amb 44 membres més, entre ells els mateixos productors agrícoles, ajuntaments de la zona, el Departament d'Agricultura, els sindicats, la Universitat de Girona o la confraria de pescadors de Palamós.

Si bé ja fa anys que aquesta xarxa funciona per potenciar la indústria agroalimentària de la comarca, ara s'han fixat l'objectiu d'«incorporar la mirada dels treballadors» per tal de poder millorar les seves condicions laborals. Així ho va detallar ahir el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català. Per fer-ho, Comissions Obreres s'ha sumat a aquest projecte, en què ha remarcat el problema que comporta la temporalitat de les explotacions agrícoles. Això comporta una inestabilitat del sector que caldria corregir.

Per altra banda, la directora dels serveis territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, Elisabet Sànchez, també va remarcar la importància de centrar-se en potenciar les dones que estan al capdavant d'explotacions agrícoles i ramaderes. Segons la directora dels serveis territorials, «la dona ha quedat totalment invisibilitzada» en el sector primari durant molts anys.