Totes les tendències generen impacte i la del plogging no sembla una excepció. Nascuda a Suècia, la nova modalitat de córrer mentre reculls les escombraries és cada vegada més present en el món dels aficionats a les curses terrestres. Sant Antoni de Calonge s'hi suma i avui organitza la primera Eco-marxa Popular Plogging Costa Brava.

L'esdeveniment empordanès agafa la trencadora idea de la capital de Suècia i anima la gent a superar les fronteres dels corredors tradicionals. Pots vestir-te amb roba esportiva, agafar el mòbil o un reproductor de música, però si fas plogging també hauràs de portar una bossa d'escombraries. Aquesta és la filosofia de la cursa que s'organitza a Calonge i a Palamós.

En aquest sentit, la primera eco-marxa de la Costa Brava afegeix una bossa, uns guants i un producte desinfectant en el material de primera necessitat pels participants que juntament amb la resta de serveis habituals i els avituallaments estan inclosos en el preu d'inscripció de 8 euros. El concepte és fruit de la unió de la paraula anglesa jogguin, que significa córrer o caminar a ritme sostingut, i la paraula sueca plocka upp, que significa recollir.

«No anem a recollir, anem a conscienciar que no s'han de tirar coses a terra», apunta Judit Hidalgo, la presidenta de l'Associació Run Woman Run, una de les organitzadores de la marxa, «potser a partir d'això veiem que la gent va a caminar amb una bossa».

«Promocionar la salut»

L'objectiu de la iniciativa s'inicia a les 10 del matí i consisteix en s'omplir les bosses durant el recorregut mentre practiques esport. Al final de la marxa, es pesarà la quantitat de brossa aconseguida en el punt d'arribada i es reciclarà. Per altra banda, amb els beneficis de les inscripcions s'instal·laran dues plaques explicatives sobre la marxa i la modalitat al passeig de Sant Antoni de Calonge i de Palamós, respectivament. A més, al costat de les plaques informatives s'hi afegirà un punt de recollida d'escombraries.

L'Associació Run Woman Run i la plataforma Twinapp Running han organitzat la iniciativa amb la col·laboració de les administracions. «Volem agrair el suport pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona i pels ajuntaments de Calonge i Palamós», manifesta Teresa Ferrés, responsable de Twinapp Running.

«Volem promocionar la salut a través de l'esport i afegir la idea que arriba de Suècia de fer-ho netejant el medi», a més, recorda que també és una manera de netejar el mar, ja que la majoria de residus del fons marí abans d'arribar-hi han estat llençats primer a terra.

El futur de l'esport

La primera marxa té tres punts de sortida a Torre Valentina, a Port de Palamós i al barri del Balitrà. Les dues primeres són de 5 quilòmetres, i la darrera és de 7 quilòmetres. La més llarga i d'interior passarà pels carrers de Sant Antoni, per la urbanització Puig ses Forques i el Balitrà de Palamós.

A banda de l'esport, els objectius de la recollida de residus són pista de terra i la zona de la riera i el corriol. Pel que fa a les rutes plogging de 5 quilòmetres, la de Torre Valentina i la del Port Marina de Palamós, la neteja serà a la platja de Sant Antoni, a la platja gran de Palamós i als dos passeigs. Si el plogging acabarà tenint un impacte i revolucionant la pràctica del running ho dirà el temps però, de moment, iniciatives com la de Calonge estan marcant el camí.