L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) i el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC) reclamen al Departament de Territori que refaci l'avantprojecte per buidar l'abocador de Vacamorta i que elabori un estudi exhaustiu i «real» de l'estat dels residus que hi ha al paratge. El consistori i els ecologistes asseguren que el document, que contempla fins a cinc alternatives, s'ha fet «corrent» i sense trepitjar el terreny. En un informe que han fet arribar a l'Agència de Residus de Catalunya, també reclamen que, es triï l'alternativa que es triï, l'abocador s'ha de buidar del tot deixant l'espai com era abans del 2000. L'alcalde, Salvi Casas, va dir ahir que cal que el Govern assumeixi responsabilitats i entomi un «mea culpa». La Generalitat, per la seva banda, ha anunciat que estan estudiant les al·legacions presentades i ha convocat la Comissió de seguiment per al 25 d'abril.

Cruïlles i els ecologistes creuen que l'avantprojecte per buidar l'abocador de Vacamorta no s'ha fet correctament i que cal refer-lo. En aquest sentit, han enviat un escrit a l'Agència de Residus de Catalunya amb diverses «aportacions» al document encarregat per la Generalitat per donar compliment a les sentències del TSJC que obliguen a tancar-lo i que insten a buidar el paratge.

Consideren que l'avantprojecte s'ha fet «corrent», sense comptar amb dades reals i sense elaborar una diagnosi sobre el terreny. Per això, reclamen que es modifiqui i que es faci un estudi «real» de l'estat de l'espai. També que s'elabori un Pla de seguretat, es tornin a calcular la quantitat de residus a retirar però, sobretot, que es restauri el paratge tal com era abans del 2000, quan s'hi va començar l'activitat.

«Contradiccions»

Recorden que hi ha nombroses sentències fermes que així ho indiquen, tot i que l'avantprojecte elaborat només contempla retirar el que s'hi va abocar fins al 2003. Es calcula que hi hauria unes 2,7 tones de deixalles acumulades però l'Ajuntament i els ecologistes creuen que després de 19 anys, «cal suposar que el pes del residu existent al global de l'abocador haurà reduït significativament respecte les 2.866.386,40 tones que s'estimen per a la realització dels càlculs de buidat».

A més, insisteixen que la restauració s'ha de fer «com marca la sentència», recuperant les 13 basses que hi havia originàriament i que s'han destruït. També asseguren que s'han contaminat els aqüífers i reclamen responsabilitats.

La membre del CEPA, Mercè Girona, va dir que el document incorre en nombroses contradiccions, com també ho ha corroborat un altre dels integrants del centre d'ecologia, Josep Moner. Moner va dir que per fer les propostes s'han basat en el propi avantprojecte i que al document hi ha diversos errors. Segons Moner, les dades s'han «magnificat» en un intent per intentar que la magnitud del problema els permetés no resoldre-ho. «El que no es pot fer és un avantprojecte sense haver fet abans una diagnosi», va insistir Girona.