08 de abril de 2019
08.04.2019
Diari de Girona

Palamós comença la temporada de creuers amb la inauguració d'un nou vaixell

La Generalitat està amatent a les conseqüències del Brexit però diu que no ha «d'afectar en res» el turisme al port del Baix Empordà

08.04.2019 | 13:41
Palamós comença la temporada de creuers amb la inauguració d'un nou vaixell

El port de Palamós va donar ahir el tret de sortida a la temporada de creuers amb l'escala inaugural del vaixell Marella Explorer 2. El creuer porta a bord 1.600 passatgers -majoritàriament britànics- i 800 tripulants.

El municipi baixempordanès és la seva penúltima escala, abans d'acabar trajecte a Palma de Mallorca. El gerent de Ports, Joan Pere Gómez, va subratllar que la temporada d'aquest 2019 serà de rècord, perquè des d'ara i fins a finals d'octubre el port de Palamós rebrà fins a 54.000 creueristes, un 18% més que l'any passat. Es calcula que, juntament amb Roses, per on passaran més de 6.000 creueristes, aquesta temporada deixarà un impacte econòmic de 4,3 milions d'euros al territori.

Més creueristes

D'altra banda, la Generalitat està amatent a les conseqüències del Brexit, però Gómez ja avança que, a priori, no ha «d'afectar en res» el turisme de creuer, perquè tant Palamós com Roses són «ports escala».

Ruta inaugural pel Mediterrani que, al seu torn, també serveix per donar el tret de sortida de la temporada de creuers a Palamós. El Marella Explorer 2 va atracar ahir a les vuit del matí al port baix-empordanès, procedent d'Ajaccio, Còrsega. Porta 1.600 turistes a bord -majoritàriament, britànics- i 800 tripulants. S'hi va estar amarrat fins a les cinc de la tarda, quan enfilà la darrera escala del viatge.

El creuer, reformat aquest any, fa la seva primera ruta després que la companyia l'hagi posat al dia. Va salpar el 2 d'abril de Palma de Mallorca, on tornarà avui per acabar ruta. Al llarg d'aquests dies, a més de Còrsega, també ha passat per ports italians -Sardenya, Nàpols i Civittavechia.

El Marella Explorer 2 té una eslora de 246 metres i una mànega de 32. Disposa de 907 cabines, nou restaurants, deu bars i una piscina. Es va construir el 1995 i, d'ençà de finals de l'any passat, forma part de la flota de Marella Cruises. Al llarg d'aquesta temporada, el creuer farà fins a cinc escales al port de Palamós.

Coincidint amb l'escala inaugural, el gerent de Ports de la Generalitat va lliurar una mètopa commemorativa al capità del vaixell. Joan Pere Gómez va destacar que la temporada que comença serà de rècord per als ports de la Costa Brava.

En total, Palamós rebrà 46 escales -les mateixes que l'any passat- però creixerà fins a un 18% en creueristes. Se n'esperen fins a 54.000. «A més, durant els darrers deu anys, hem tingut un creixement sostingut de l'11%, la qual cosa demostra que el port es consolida dins la indústria creuerística», va concretar Gómez.

El gerent també va voler subratllar que aquesta temporada també suposa un pas més cap a la desestacionalització. «Només al mes de maig tenim 11.000 creueristes, i això demostra la potència d'aquest port», va afirmar Joan Pere Gómez. En la mateixa línia també es va expressar l'alcalde de Palamós, Lluis Puig, que va recordar que «un gran percentatge dels creueristes» consumeixen al municipi. «I això, sobretot, es nota durant els mesos que no són temporada alta», va dir.

Aquest 2019, els ports de Palamós i Roses preveuen rebre fins a 60.000 passatgers al llarg de la temporada -que es tancarà el 28 d'octubre. En total, durant aquests mesos hi haurà deu línies de creuers que atracaran a la Costa Brava, de les quals un 70% són de luxe -tot i que es preveu que el 87% dels turistes viatgin en companyies de categoria estàndard.

Impacte del Brexit

Pel que fa a procedències, un 77% dels passatgers seran del Regne Unit, un 11% de l'Amèrica del Nord i un 3% d'Alemanya. El gerent de Ports, Joan Pere Gómez, va admetre que cal apostar per diversificar mercats. «Com es diu tradicionalment, no es poden posar tots els ous al mateix cistell, i per tant seguirem treballant en la línia d'obrir-nos a nous països; però també és veritat que hem de seguir cuidant els turistes britànics, perquè ells han estat els qui realment van obrir el port de Palamós a la indústria creuerística», va afirmar.

Per últim, el gerent de Ports també va explicar que la Generalitat està amatent a les conseqüències que pugui tenir el Brexit. Gómez va dir que, a hores d'ara, aquestes són impossibles de calcular pel que fa als propers anys, però que per a aquesta temporada no cal patir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook