L'Ajuntament de Palamós inicia el procés de votació per escollir el nom de quatre carrers del municipi. Dels quatre, tres carrers són de nova creació i el darrer és el canvi de nom d'un per adaptar-lo a la llei de memòria històrica.

Els noms que porta el consistori a votació són fruit de les propostes dels ciutadans del municipi. Pel que fa a la ubicació dels carrers, les tres noves vies estan situades a la zona del Pla de sa Nau. Així, el que canviarà de nom és l'actual carrer de Remigi Robau i Morató.

Les votacions van començar la setmana passada i culminaran el proper 15 de maig. La decisió es podrà efectuar de manera telemàtica, a través del web participa.palamos.cat o bé mitjançant les butlletes de participació que es podran recollir a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) ubicada a l'edifici de l'Ajuntament, la biblioteca municipal Lluís Barceló i Bou, el Punt Jove o a les oficines del centre cultural La Gorga. Pel que fa als requisits de participació, tenen dret de participar-hi totes les persones empadronades al municipi majors de 16 anys.

El procés forma part de la participació ciutadana que es va iniciar el mes passat, en què els veïns van aportar les propostes vinculades a criteris com poden ser els noms relacionats amb elements específics i concrets de l'àmbit en què estan situats els carrers, o bé de noms de personatges locals rellevants, vinculats al territori i preferentment femenins, entre altres criteris.

De les 97 propostes presentades pels ciutadans en el procés participatiu, la Comissió de Nomenclàtor va fer la selecció després d'analitzar-les i avaluar-les segons els criteris exposats. Ara, en el procés de votació, els veïns podran escollir entre quatre i sis noms per als tres nous carrers del Pla de sa Nau i nou per a l'actual carrer Remigi Robau.

Tots els noms

Els tres carrers nous de la zona del Pla de sa Nau, a Sant Joan, sorgeixen de la perllongació del carrer d'Enric Vincke, que actualment es troba en fase d'execució de la seva urbanització. De fet, dos d'aquests nous carrers connectaran l'Enric Vincke amb l'avinguda de la Llibertat i el tercer ho farà entre l'Enric Vincke i el carrer de Núria.

Les propostes per al primer nou carrer són: carrer Antonio Rivas Merino «en Madriles», carrer del Pla de sa Nau, carrer de les Triadores i carrer Rec d'en Carles.Els noms que es voten per al segon carrer són: carrer de les Peixeteres, carrer del Molí d'en Carles, carrer del Pla de Sa Nau, carrer dels Gegants de Palamós, carrer de les Remendadores i carrer de Salvador Dalí. Els possibles noms del darrer nou carrer són: carrer Carme Rahola Lleal, carrer de les Pageses, carrer Engràcia Ayats Oliva «Gracieta», carrer Victòria Vigo Bènia i carrer del Pla de sa Nau.

A banda del tres nous carrers també es voten els nous noms per a l'actual carrer de Remigi Robau i Morató, que connecta el carrer de Roqueta amb el de Lleida, al barri de les Cases Noves, que es va construir a finals de la dècada dels anys cinquanta.

Consultes informatives

En aquest sentit, el ple municipal per unanimitat va acordar canviar-lo, en compliment de la llei de la memòria històrica i seguint les recomanacions d'actuació sobre els símbols identificats al cens del Memorial Democràtic, que preveu la retirada de la via pública de totes aquelles plaques que mostren noms explícitament franquistes. En aquest cas es tracta del nom d'un excombatent del bàndol franquista que va pertànyer a la Falange Española Tradicionalista-JONS.

Així, les propostes són: carrer Constança de Sicília, carrer Elisabet de Requesens, carrer Engràcia Ayats Oliva «Gracieta», carrer Francina Sicards «Sicarda», carrer Gertrudis Mascort Rodríguez, carrer Josefina Dalmau i Norat, carrer Maria Forné Carreras, carrer Rita Espinet i carrer Yvette Barbaza. A més, tota la informació descriptiva o biogràfica dels noms proposats per als quatre carrers es pot consultar al web de participació del consistori de Palamós.