Josep Pla escrivia i visitava sovint el jaciment del poblat ibèric d'Ullastret. L'escriptor palafrugellenc era amant de l'arqueologia i tenia una coneixença molt àmplia dels grans erudits del sector.

Pla es desplaçava sovint al poblat per veure amb els seus propis ulls el progrés de les excavacions del jaciment i visitar el seu amic i director de les excavacions Miquel Oliva, que va treballar des de les primeres dècades d'excavacions del jaciment fins a la seva mort.

La seva relació d'amistat amb Pla es veu plasmada en les cartes que l'escriptor feia arribar a Oliva. Pla venia sovint de visita al poblat i hi portava molts convidats. La vinculació de Josep Pla amb el jaciment i l'arqueologia es va descobrir després d'una recerca conjunta del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret i la Fundació Josep Pla.

Pla parla d'Ullastret, de la importància que té el jaciment i de la bellesa del seu paisatge. Destapa els secrets que s'amaguen al jaciment, aporta formulacions de teories arqueològiques i l'observació íntima de l'entorn. L'escriptor diu en un dels seus escrits que la panoràmica des del puig de Sant Andreu és el més bell de «l'Empordanet interior», una de les seves creacions literàries. També en parla al seu llibre Viatge a la Catalunya vella. El poble és una referència constant als seus escrits.

La història del jaciment es coneix també gràcies als escrits d'Oliva i al quadern d'excavacions, però Pla aporta un punt de vista fora dels tecnicismes arqueològics.

Amb tota la informació recollida a les seves cartes i passatges, el MAC-Ullastret i la Fundació van plantejar, fa tres anys, una visita temàtica que parlés de la vinculació de Pla amb Ullastret i fos com una mena de spin-off de la ruta Josep Pla. No té paral·lelisme amb les rutes que realitza la fundació al voltant de Palafrugell, però parteix d'aquestes i és una conjunció entre la fundació i el museu.

Una ruta dinàmica i alternativa

La ruta és dinàmica i alternativa a totes les que realitza el museu del poblat, donat que es tracta d'una ruta temàtica on es llegeixen els textos escrits per Josep Pla sobre el jaciment, el poble d'Ullastret i l'entorn. A més, els visitants tenen l'opció de llegir-ne algun.

La visita pretén donar a conèixer les primeres dècades de les excavacions i s'utilitza la figura de Pla per aconseguir aquest objectiu. És una ruta literària i arqueològica que porta a terme un guia propi de la fundació pel requeriment de coneixements específics de l'escriptor.

Aquesta visita només es realitza cinc cops l'any, un dels quals és avui diumenge, a les 12.00 h, tot i que els grups que ho desitgin poden realitzar-la qualsevol altre dia amb reserva prèvia.

La ruta Josep Pla a Ullastret és una extensió de la xarxa de rutes turísticoculturals que la Fundació Josep Pla va dissenyar l'any 1993 per donar a conèixer diversos llocs significatius per Pla del municipi de Palafrugell. En concret, les rutes literàries ajuden a descobrir la història, la societat i els racons que van inspirar l'escriptor.

En el cas d'Ullastret, l'itinerari aporta diversos interessos patrimonials, des del cultural a l'arqueològic fins al literari i el natural. Aquesta combinació de factors també va ser la que va generar la trobada de Pla amb els primers arqueòlegs del jaciment. La ruta consisteix en sis punts situats dins la ciutat ibèrica. Una passejada pel puig de Sant Andreu que suma un itinerari per la muralla, les cases, les sitges, la cisterna, el museu i l'escultura de Miquel Oliva.

La ruta emfatitza l'admiració que Pla sentia pel món antic i pels qui ajudaven a descobrir-lo.