El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga al Ministeri de l'Interior a condecorar dos guàrdies civils que van fer un rescat en una cova submarina de l'Estartit. El TSJC ho ha ordenat després que el 2014 el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ho denegués, segons informa el diari El Mundo.

Els dos bussejadors dels GEAS (Grups Especials d'Activitats Subaquàtiques) van participar en un rescat el 20 de juliol de 2014 a la cova dels Arquets de l'Estartit. D'un grup de tres submarinistes, només un va aconseguir sortir de la cova, perquè els altres dos van quedar atrapats dins la cavitat, on hi ha un forat de petites dimensions. Un dels submarinistes va morir i l'altre va aguantar més de 20 hores en una bossa d'aire fins que va ser rescatat.

Arribar a la justícia

Segons relata la sentència a la qual ha tingut accés el rotatiu, el rescat va ser «gairebé agònic», ja que van haver de fer un rescat molt difícil per treure el bussejador que quedava en vida a dins d'aquesta cova.

Els dos agents que van reclamar la medalla ho van fer amb «evident risc per les seves vides» i, segons van dir al TSJC, «el primer dia [d'immersió] van haver de saltar-se les normes de seguretat del busseig separant-se i bussejant sense company per transmetre novetats i realitzar les tasques de desenrunament d'una manera ràpida», i tot i que no hi havia relleu era una «imprudència» abandonar el supervivent a la cova.

Pel rescat, es van proposar diverses medalles amb distintiu vermell -pensionades- per un d'ells, o de plata per als altres tres. Però el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz (PP), ho va obviar. Ara, però, el TSJC ordena que el director general de la Guàrdia Civil -o l'òrgan competent- condecori els dos agents de la mateixa manera que ho va fer amb els companys reconeguts.