Palamós va fer ahir un nou lliurament del certificat de reparació jurídica que expedeix la Generalitat, que declara il·legals les sentències dictades per causes polítiques a Catalunya entre l'abril de 1938 i el desembre de 1978.

En aquest cas el document lliurat acredita la nul·litat del processament obert al final de la Guerra Civil a Tomàs Oliu Burget, nascut a Palamós l'any 1885 i dedicat professionalment al sector surer. A causa d'aquest processament Oliu va ser empresonat durant dos anys a Girona.

Ahir el seu net, Thomas Oliu, resident a França, i acompanyat de la seva família, va recollir de mans de l'alcalde Lluís Puig el document, el vuitè que es concedeix. L'acte es va dur a terme a la Sala Noble de l'ajuntament de Palamós i va comptar amb la presència de la primera tinenta d'alcalde, Maria Puig. El consistori explica que un cop finalitzat el període d'empresonament a Girona, Tomàs Oliu va tornar a Palamós, on, amb l'antecedent de reclús, ja no va poder seguir exercint la seva professió. Davant aquesta situació se li feia difícil la subsistència i l'any 1948 va decidir marxar a França amb la dona i la filla, concretament a Perpinyà, on ja vivia el seu fill.

Ciutadà francès

En aquesta ciutat va aconseguir refer la seva vida, trobant una feina de nou, en el sector surer. Tomàs Oliu i ja com a ciutadà francès no va torna de nou Catalunya i Palamós fins a l'any 1955, on passa períodes de vacances d'estiu. Així, Oliu va morir a Perpinyà l'any 1974. El mes de març passat l'Ajuntament de Palamós ja va realitzar un acte, presidit per la consellera de Justícia, de lliurament dels certificats, en aquell cas a un total de set palamosins que van ser afusellats l'any 1939. Els afusellats eren: Juan Carol, Pedro Goiri, Lluís Pla, Antonio Rivas, José Ruiz; i els que foren alcaldes, Dídac Garrell i Josep Fàbrega.