19 de agost de 2019
19.08.2019
Diari de Girona

Detecten una espècie nova de fong al Parc Natural del Montgrí

És la primera cita al món i la troballa més destacada d'un seguiment micològic encarregat pel parc

19.08.2019 | 12:57
Detecten una espècie nova de fong al Parc Natural del Montgrí

El món científic compta amb una nova espècie. Es tracta de la Psathyrella montgriensis, una espècie de fong que s'ha trobat per primera vegada al Parc Natural el Montgrí. La troballa ha estat fruit d'un seguiment micològic encarregat pel parc dut a terme per l'Associació Micològica Joaquim Codina de Girona des del 2017. 

De la família de les psammòfiles, està adaptada a viure sobre substrats sorrencs, com les platges o les dunes litorals que habita entre molses. És un bolet amb un barret cònic parabòlic de 5 a 15 mm, de color marró clar i peu amb un to marró grisenc.

La nova espècie s'ha localitzat per primer cop a tot el món al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i és, sense dubte, la troballa més excepcional d'un seguiment micològic, que s'allargarà fins al 2020, amb l'objectiu de detectar possibles espècies de fong adaptades a les condicions singulars de la duna, que facilitin l'ús d'indicadors.

Per les seves característiques moleculars i filogenètiques, aquesta nova espècie s'ha citat per primer cop amb el nom de Psathyrella montgriensis, i s'ha localitzat concretament a la Duna Continental, considerat d'interès comunitari prioritari.

Una espècie difícil de detectar

La troballa, publicada al Bulletin de l'Association des Mycologues Francophones de Belgique, no s'ha produït abans perquè l'espècie havia passat desapercebuda pel fet que únicament surt en condicions ambientals i èpoques molt concretes i en indrets molt singulars.

Aquest és el segon cop que l'Associació Micològica Joaquim Codina descriu una nova espècie de Psathyrella a Catalunya. L'any 2018 ja va publicar al mateix butlletí un article mitjançant el qual va descriure una altra nova espècie, Psathyrella codinae, en un àmbit urbà com és el Parc Nou d'Olot.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook