Dues persones van requerir atenció mèdica per problemes amb la descompressió mentre feien submarinisme, ahir, a l'Estartit. Una de les persones va ser atesa sense èxit i va perdre la vida, i l'altra va ser traslladada de poca gravetat a l'hospital de Palamós.

Els fets van passar ahir al migdia a la zona del port de l'Estartit. En el primer cas, es tracta d'un home de 57 anys de nacionalitat espanyola que estava bussejant a les illes Medes quan va començar a tenir problemes respiratoris pels quals va haver de ser atès per una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i traslladat a l'hospital de Palamós.

En el segon cas, es tracta d'una dona de 60 anys de nacionalitat francesa que va morir després de patir una parada cardiorespiratòria en sortir a la superfície mentre estava fent immersió. Un cop va poder ser atesa pel SEM, se li va practicar el suport vital avançat (SVA), però, malauradament, no va ser suficient.

Segons explica el cap del grup d'especialistes en activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) a Girona, Fernando Aguirre, el primer avís es va donar a tres quarts d'onze del matí pels problemes respiratoris que va patir l'home de 57 en pujar a la superfície després d'haver estat una hora fent immersió. Un cop al vaixell, se li va subministrar oxigen i va ser evacuat direcció al port i posteriorment a l'hospital. El SEM va activar una ambulància i un helicòpter medicalitzat però, al final, la intervenció de l'helicòpter no va ser necessària.

Pel que fa a la mort de la submarinista de 60 anys, l'avís es va rebre a un quart d'una del migdia quan estava practicant submarinisme -també a les illes Medes- amb un centre d'immersió local. En aquest sentit, quan van passar els fets, la víctima estava acompanyada de tres persones més.

Segons informa l'agència EFE, la dona ja havia bussejat en aquesta zona en altres ocasions durant els últims anys. De cop i volta, però, s'hauria començat a trobar malament i hauria alertat una companya que bussejava al costat d'ella, i un dels guies del grup l'hauria ajudat a pujar a la superfície.

Investigació de la mort

Quan encara faltaven una desena de metres per arribar a la superfície, la dona va perdre el coneixement i en sortir a flotació va ser tranlladada fins al port, on va ser atesa. Al lloc s'hi van desplaçar agents de la Policia Local, el SEM i GEAS.

El cos de la difunta va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal de Girona (IMLG), on està previst que els forenses li facin l'autòpsia i es pugui conèixer la causa exacta de la mort.

Per la seva banda, els agents del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil amb base a l'Estartit s'han fet càrrec de la investigació del cas, que porta el jutjat d'instrucció de guàrdia de la Bisbal d'Empordà.