Els dos pous nous que es van construir el 2018 a la zona de Fontanilles (Baix Empordà), juntament amb els dos filtres d'aigua instal•lats des de fa tres anys han permès resoldre els problemes d'abastiment i qualitat de l'aigua de la Bisbal d'Empordà. Els episodis de sequera que solen afectar la població a l'estiu, agreujats per l'aparició de productes fitosanitaris van fer que s'arribés a prohibir l'aigua de boca als ciutadans ara fa tres anys. Des d'aleshores, el consistori ha buscat diferents alternatives per tal de poder abastir amb seguretat els veïns de la Bisbal i Forallac, que comparteix el servei amb la capital baix-empordanesa. La solució a curt termini va ser portar aigua amb un camió cisterna durant uns dies, fins que es van instal•lar els filtres de carbó actiu que permeten depurar l'aigua.

El problema, és que l'aqüífer del que s'abastia inicialment la Bisbal - el del riu Daró - portava molt poca aigua. A més, cal tenir en compte que molts pagesos "estiren" d'aquest aqüífer per regar els camps de blat de moro que necessiten una quantitat important d'aigua. Ara, amb els dos pous més que s'han fet a Fontanilles que aporten cabal de l'aqüífer del Ter s'ha permès incrementar el nombre de litres, de tal manera que s'ha aconseguit resoldre l'abastiment.

De retruc, les dues noves construccions - situades al costat d'un antic pou ara fora de servei - també ha permès que al barrejar l'aigua amb la que surt de l'aqüífer del Daró, els elements contaminants es dissolguin, i per tant, es rebaixen els índex d'elements fitosanitaris que havien fet prohibir l'aigua de boca.

Amb tot, el consistori ha decidit mantenir el lloguer dels dos filtres d'aigua a la zona del Castell d'Empordà que la netegen per una qüestió de seguretat. Es dona la circumstància que l'Ajuntament va anunciar que aquests filtres de carbó actiu serien provisionals, però per precaució s'han mantingut en funcionament.

El tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, Jordi Vicens, explica que en els darrers anys de sequera han comprovat que "cada vegada hi ha menys aigua" a l'aqüífer del Daró. Això és degut a que els episodis de pluja es concentren en "grans llevantades" que descarreguen de manera puntual, però després no plou de manera regular.

Prendre consciència

Vicens ha explicat que una de les mesures que han volgut promoure és fer prendre consciència a la població en la necessitat d'estalviar aigua. "Hem de tenir en compte que cada cop hi ha menys aigua i cal recordar la importància de tenir assegurada la qualitat i la quantitat, i per tant l'estalvi és imprescindible".

Les advertències de la falta d'aigua - especialment a l'estiu - no són noves a la Bisbal d'Empordà. Vicens explica que els episodis de sequera han estat "importants" en els darrers anys i, malgrat que el poble ha pogut resoldre l'abastiment i la qualitat amb els dos pous nous i la instal·lació dels filtres, "cal ser curosos i contribuir a l'estalvi".