El popular pastor torroellenc Jordi Muxach (1958) va morir dimarts a causa d'un infart mentre pasturava el seu ramat d'ovelles. L'enterrament serà avui a les 12 hores a Can Quintana.

Muxach era un reconegut pastor a Catalunya que comptava amb un palmarès i una trajectòria professionals impecables: al llarg de la seva vida va guanyar un centenar de campionats nacionals i internacionals de gossos d'atura, una trentena d'ells van ser amb la famosíssima i mediàtica gossa Coloma. Tanmateix ha guanyat tres vegades el campionat d'Espanya dels concursos de la modalitat Especial Border Collie i dues vegades el Campionat Internacional d'Oñati al País Basc, i va ser el primer pastor català a assolir aquesta fita. Un dels trets més característics de Muxach és que va expressar un famós crit que ha quedat gravat en l'imaginari col·lectiu català: «Coloma, jau!».

Divulgador de la professió

Muxach també va aconseguir ser un gran divulgador de la professió que estimava gràcies a la seva col·laboració en nombrosos programes televisius.

Entre les aparicions més conegudes destaquen la pel·lícula que va protagonitzar a TV3, Vida de gossos, en què la Coloma narrava en primera persona totes les activitats que realitzaven junts, o el programa de Telecinco Campeonísimos, entre d'altres. En la darrera dècada, Muxach va crear l'Escola de Natura la Coloma -que va engegar juntament amb la seva esposa, Montserrat Vila-, on es dedicava a l'ensinistrament de gossos d'atura.

L'any 1992 Muxach va organitzar la primera edició del Concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí, la competició referent al territori i que encara se celebra.

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí va expressar ahir el seu condol per la pèrdua de Muxach i va recordar que l'any 1998 va rebre la Medalla del Montgrí, el màxim distintiu cívic que concedeix l'Ajuntament. L'alcalde del municipi, Jordi Colomí, va ressaltar que al llarg de la seva vida va mantenir «l'esperit i els valors que el van fer mereixedor d'aquest reconeixement». Colomí va destacar que Muxach «va esdevenir un dels màxims exponents de la seva professió, sempre amb alegria i qualitat i donant a conèixer Torroella i l'Estartit allà on anava».

L'alcalde va afegir que on veritablement destacava era en el seu compromís amb una professió que es troba en retrocés: «La seva projecció mediàtica no ens ha de fer oblidar que la seva principal notorietat residia en la intimitat, en el dia a dia al seu mas, amb el seu ramat i amb els seus gossos, una extensió de la seva passió per l'ofici i la terra. Tot plegat, en un entorn, la plana agrícola i el massís del Montgrí, on la seva activitat contribuïa a donar sentit i a custodiar un llegat patrimonial molt fràgil».

Finalment, Joan Serra, amic i col·laborador, el va definir com «el pastor més complert i que més petjada ha deixat». Serra va ressaltar la capacitat de Muxach d'«innovar» i sobretot va subratllar «la virtut que tenia per involucrar-se i defensar sempre el bestiar, amb qui tenia una relació única i molt noble».