El Museu del Suro de Palafrugell i la Fundació privada sense ànim de lucre Vimar han signat aquest mes un conveni de col·laboració per impulsar la participació de persones amb discapacitat o problemàtica social dins la programació d'aquest equipament cultural.

Es tracta del primer conveni que signa el Museu amb Vimar i l'objectiu és intensificar les relacions amb persones amb discapacitat i per l'adaptació dels continguts. Les accions que es duran a terme estaran dirigides a fomentar l'autonomia i la participació social activa a través d'activitats que dirigiran els usuaris de Vimar a grups escolars i a públic familiar. Per tal de propiciar el seu desenvolupament, es realitzaran diversos projectes encarats a conèixer quelcom més sobre el suro i la història de Palafrugell en general.

En aquest sentit, la Fundació Vimar assessorarà el Museu per crear producte inclusiu i oferir continguts adequats amb discapacitats físics i intel·lectuals. Es tracta d'un projecte de col·laboració mútua, explica el regidor de Participació i del Museu del Suro, Josep Salvatella.

«El Museu del Suro facilita l'accés als usuaris de la fundació a través de la gratuïtat dels serveis i a la vegada l'entitat fa un assessorament pel que fa a l'adaptació específica dels continguts a persones amb discapacitat psíquica», apunta el regidor. A més, afegeix, la col·laboració arriba en un «bon moment», ja que a partir de l'any vinent el museu començarà a implementar la nova museografia.

«Es reforcen les relacions que ja teníem», assegura el vicepresident de Vimar, Jordi Sistach, ja que fins ara feien activitats com la creació d'objectes que després es venien al museu. «Ajuntem forces perquè els nostres usuaris puguin treballar en un producte referent a la comarca com és el suro», diu.

La signatura va tenir lloc el passat 11 d'octubre al mateix Museu del Suro, amb la presència de l'alcalde de Palafrugell i president del Patronat de la Fundació Pública Museu, Josep Piferrer; el regidor del Museu del Suro, Josep Salvatella, i el vicepresident de la Fundació Vimar, Jordi Sistach.

Funció social

Des de la seva creació, l'any 1972, explica el consistori, el museu ha tingut un paper social rellevant. Amb el nou conveni, tanmateix, la institució va més enllà i fa un pas més en la seva línia enfocada a la democratització de la cultura. Adaptant-se al Pla de Museus redactat pel Departament de Cultura, l'equipament passa així a ser un indret més proactiu contribuint al canvi social per esdevenir exemple d'accessibilitat universal.

Per la seva banda, la fundació privada Vimar és una entitat sense ànim de lucre que treballa perquè totes les persones amb discapacitat del Baix Empordà tinguin un acolliment residencial a través de llar i residències; una atenció diürna, mitjançant centres d'atenció especialitzada i centres ocupacionals; i també programes de suport a l'autonomia dins la pròpia llar.