El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha admès a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per les entitats Ecologistes en Acció de Catalunya i SOS Aiguafreda contra la urbanització de 52 habitatges a sa Riera de Begur.

Les associacions que han presentat el recurs formen part de la plataforma SOS Costa Brava. El projecte preveu la construcció de 52 habitatges i 78 aparcaments als terrenys de Stoneweg a tocar de la platja de sa Riera.

El gener passat, els ecologistes van presentar una denúncia urbanística a l'Ajuntament pels «elevats impactes i les nombroses irregularitats detectades» en la tramitació però el consistori la va desestimar. Seguidament, van decidir portar el cas als jutjats.

El recurs que el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha admès a tràmit demana la impugnació de les obres d'urbanització i d'edificació que s'estan executant a sa Riera que l'Ajuntament ha autoritzat.

Les entitats ecologistes denuncien que els treballs han causat, de moment, la «desforestació d'unes tres hectàrees de bosc i l'extracció de milers de metres cúbics de terra». Els ecologistes van presentar primer una denúncia a la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Begur, però aquest la va desestimar el 2 de juliol i després es va decidir traslladar el cas a la justícia.

El recurs contenciós interposat el passat 11 d'octubre i admès a tràmit el 30 d'octubre se centra a impugnar les dues llicències d'obres que permeten construir els 52 habitatges en dues fases. A més, també s'impugna indirectament el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Begur del 2003. I és que les entitats consideren que el pla va «classificar indegudament» uns terrenys de naturalesa forestal com a sòl urbà.

Entre altres aspectes, el recurs al·lega que les obres d'urbanització i edificació són «il·legals» perquè s'incompleix la prohibició d'urbanitzar terrenys amb pendents superiors al 20% i es vulnera la prohibició d'implantar pantalles arquitectòniques i acumulació de volums dins la franja litoral dels primers 500 metres. També es denuncia que no s'ha fet una avaluació ambiental ni emissió d'informes per part d'organismes públics.

Recursos i batalla als jutjats

D'altra banda, les entitats denuncien «irregularitats» per part de l'Ajuntament de Begur en la tramitació i resolució de la denúncia urbanística. La plataforma SOS Costa Brava ha presentat un total de tres recursos contenciosos administratius a Begur, entre els quals: la urbanització de la Pedrera de s'Antiga, del Xalet de Port des Pi i, ara, els Jardins de Sa Riera Living.

«Aquest recurs és contra la urbanització de major impacte ambiental que tenim actualment al municipi i farem tot el que estigui al nostre abast per preservar els paissatges de Begur i la seva costa», explica una de les integrants de l'entitat Ecologistes en Acció i de Salvem la Costa de Begur, Lydia Chaparro.