L'entitat ecologista SOS Costa Brava ha impugnat a l'Ajuntament de Palafrugell la llicència d'obres del nou auditori. L'advocat de l'ens, Eduard de Ribot, explica que les obres ja han començat -la llicència es va atorgar el 13 de setembre- i que «per molt que l'auditori sigui soterrat», la construcció d'aquest implica «alterar la façana actual de l'edifici que figura que està protegida per ser un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i on es farà la recepció i l'accés a les noves instal·lacions». L'advocat insisteix que a banda del BCIN, l'espai està catalogat com a sòl especial no urbanitzable pel pla Natura 2000, «tant de pla de protecció i aquí estan aprofitant per fer-hi una gran infraestructura», expressa l'advocat.

Entre els punts que els ecologistes argumenten perquè l'Ajuntament retiri la llicència a l'entitat, indiquen que el consistori només ha resolt una de les al·legacions que van presentar al projecte, que s'incompleix la normativa de protecció especial amb l'afectació a la façana del castell, que se supera el límit d'ampliació d'edificabilitat en sòl no urbanitzable -motiu pel qual requereixen un informe d'edificabilitat als serveis tècnics de l'Ajuntament-, que no s'ha realitzat cap informe per part del Patronat del Castell -que en tota la seva existència s'ha reunit una sola vegada-, així com la vulneració de les condicions i els requisits que la família Woevodsky, antiga propietària de l'espai, que va manifestar en els escrits de cessió de la finca, entre d'altres, el «deure de conservar els jardins, patis i espais que envolten l'immoble», apunta Ribot. Entre d'altres arguments, esgrimeixen que «no s'han estudiat alternatives d'emplaçament per al projecte» i demanen al consistori que suspengui cautelarment les obres fins que no es resolgui la impugnació per evitar «prejudicis» a l'entorn del castell.

A banda de l'auditori soterrat amb capacitat per a 200 persones, la Fundació també vol substituir els hivernacles on hi havia les plantes per replantar el jardí botànic per un edifici de dos nivells per allotjar visitants i el personal del nou projecte, un fet que segons Ribot «no té ni cap ni peus perquè destrueix la idea original, que és un hivernacle, i això sembla un hotel». A més, a l'antiga pedrera que va subministrar les pedres per aixecar els murs del castell que hi ha a la finca, l'entitat bancària pretén construir-hi un «equipament ambiental».

Les obres segueixen el pla

Fonts de la Fundació "la Caixa" apunten que «s'està complint amb la normativa» i que «s'ha fet el que ens han demanat per ajustar-nos als criteris, motiu pel qual fins ara ningú ens ha aturat el projecte i les obres estan avançant». No tenen constància oficial de la impugnació de la llicència.