L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà assumirà els prop de 100.000 euros que costarà el retard en la finalització de les obres del carrer Ample. Així ho va confirmar ahir l'alcalde, Enric Marquès (ERC), qui va explicar que els treballs havien d'acabar el 31 de desembre per poder rebre tota la bonificació del Pla de Barris però que s'han endarrerit a causa, principalment, de les inclemències meteorològiques».

Les obres de reurbanització dels carrers Ample, Valls d'en Colomer i Antic de la Bisbal es van adjudicar el mes de juny a l'empresa Rubau Tarrés, per un import d'1.111.578,02 euros (amb IVA) i un període d'execució de set mesos. Aquest termini, però, es va acabar acordant que fos de sis mesos per poder incloure aquests treballs en el Pla de Barris i que, d'aquesta manera, la Generalitat cobrís el 50% del cost total d'execució. L'altre 50% l'assumia l'Ajuntament.

Amb aquest retard, però, el consistori haurà de pagar el cost dels treballs del mes de gener d'aquest any, un import que el consistori calcula que podria rondar els 100.000 euros, ja que el 82% de l'obra es va finalitzar abans del dia de Cap d'Any. «No sabrem quants diners ens bonificarà finalment la Generalitat i, per tant, la quantitat específica que haurem de pagar, fins que acabi l'obra», va especificar Marquès, qui va concretar que els treballs s'enllestiran al llarg d'aquest mes.

L'alcalde de la Bisbal també va explicar que serà l'Ajuntament qui assumeixi aquest sobrecost i no l'empresa, com és habitual quan se supera el termini previst, perquè és una pròrroga «justificada». «Sabíem que els terminis per acabar les obres eren molt ajustats i, tot i això, l'empresa ha fet una feinada impressionant», va relatar el batlle bisbalenc, qui va recalcar que el retard s'ha produït, principalment, per causes meteorològiques.

Els treballs de reurbanització han permès instal·lar un nou enllumenat, càmeres de vigilància, jardineria, la canalització i soterrament del clavegueram i conduccions i cablejat de tota mena, entre d'altres. Respecte als treballs que queden pendents, inclouen enllestir el paviment i la col·locació de punts de llum i mobiliari urbà.

Per això, segons el consistori, s'haurà de fer un tall de trànsit d'un parell de dies, que encara s'han de concretar, a la travessera de la C-66, l'avinguda Sis d'Octubre del 1869, davant les Voltes, per connectar serveis.

Sobre les troballes arqueològiques fetes a l'estiu durant l'execució dels treballs, el batlle va explicar que no han influït en aquest retard. «Abans de començar les obres es va fer un estudi amb uns georadars que permetien detectar punts susceptibles de ser interessants arqueològicament. El que no sabíem és què hi trobaríem», va afegir Marquès, qui va afegir que «com a molt es va perdre un dia de feina» per desviar un conducte que passava per sobre la torre medieval per «garantir-ne una millor conservació».

La primera troballa es va fer a l'entrada del carrer Sant Jaume, on es va trobar un mur vertical que podria ser part dels contraforts de l'antiga entrada a la ciutat. Al carrer Valls d'en Colomer s'hi va trobar un mur atalussat. I al carrer Ample, una torre medieval

Les restes van ser documentades i tapades amb teles i sorra per evitar que els treballs de millora poguessin provocar-hi danys.