El grup de Catalunya En Comú Podem (CatECP) al Parlament ha instat la Generalitat a aturar el procés de licitació dels terrenys on hi ha les instal·lacions de l'antiga Radio Liberty a la platja de Pals. Segons va informar la formació diumenge passat, el diputat de CatECP David Cid també va registrar una bateria de preguntes que parteixen de les reivindicacions de l'associació ecologista Salvem la Platja de Pals, que reclama que es descarti el projecte Aquam, «un gran complex format per dos aquaris i que ocuparia 6.600 metres quadrats».

En aquest sentit, el grup parlamentari ha reclamat que sigui la Generalitat qui «lideri la recuperació definitiva d'aquest important espai natural» i que retirin al més aviat possible les edificacions que queden de l'antiga Radio Liberty, respectant les restes arqueològiques que s'hi puguin trobar.

En aquest sentit, i entre altres qüestions, CatECP pregunta en quin punt es troba el conveni que preveu una inversió de l'Estat de 4 milions d'euros «per rehabilitar els hàbitats dunars i eliminar el màxim d'edificacions existents» o planteja si el Govern català coneix «l'estat d'abandó i de gran perill d'incendis», d'aquests terrenys que són de propietat estatal i han estat cedits a la Generalitat. També pregunta per quin motiu el Govern català no gestiona directament l'eliminació dels edificis a la zona; si s'ha reunit amb promotors del projecte Aquam o què preveu fer en aquest espai.

Preguntes que també va plantejar el setembre passat el diputat del PSC-Units Rafel Bruguera i després de les quals es va reunir per primer cop en 12 anys la Comissió Tècnica de Coordinació i Seguiment creada l'any 2007 per la Generalitat i el Govern espanyol per gestionar i decidir el futur de les antigues instal·lacions de Radio Liberty.

Respecte al projecte Aquam, el portaveu de l'organització, Pau Bosch, assegura que és «desproporcionat i innecessari». Aquest projecte té en compte un complex format per dos aquaris, espais oceanogràfics, tallers i exposicions interactives, un espai dunar real o un viver d'empreses, entre altres instal·lacions. A més, preveu la visita de 250.000 persones a l'any, una afluència que l'associació considera que la zona no pot assumir, motiu pel qual està recollint firmes per tal d'evitar que es faci.

La Fundació Mar, que impulsa aquest projecte, va demanar la concessió de l'equipament el 2016. Actualment, i segons resposta parlamentària del conseller de Territori, Damià Calvet, el juliol passat es va traslladar al Servei de Costes a Girona la documentació aportada per aquesta organització sense ànim de lucre i s'està a l'espera de l'avaluació del projecte.