L'equip de govern de Torroella de Montgrí (UPM i ERC) assegura que encara «no sap» quin percentatge d'Impost de Béns Immobles (IBI) hauran de pagar aquest any els veïns de la localitat, perquè no saben si «s'haurà d'ajustar el coeficient que s'aplica». Segons va explicar ahir el regidor d'Hisenda, Josep Martinoy, aquest estiu i «per indicació de l'Estat» van sol·licitar una revisió dels valors cadastrals, que no s'havien actualitzat des de l'any 1986, i al desembre van saber que l'augment seria d'un 5%. Per això, l'edil de l'UPM va destacar que, preveient aquest increment, van decidir «reduir el coeficient de l'1,16 a l'1,14».

En aquest sentit, el regidor va relatar que ara que ja saben que l'augment dels valors cadastrals és del 5%, estan «esperant» a tenir les dades definitives d'Hisenda sobre en quin estat es troben actualment les prop de 15.000 finques que hi ha al municipi per decidir si cal «ajustar aquest coeficient». «Això calculem que podria significar un augment d'ingressos d'entre 100.000 i 190.000 euros, però no ho sabrem del cert fins a tenir les dades definitives el 28 de febrer», va indicar Martinoy.

Unes dades que, d'altra banda, podrien suposar una nova reducció del coeficient de «com a mínim» l'1,13 si la revisió suposa un augment addicional d'aquests ingressos previstos.

Crítica de l'oposició

Per la seva part, els grups a l'oposició de LEST, Compromís i JuntsxCat, van criticar ahir l'equip de govern perquè «baixen el coeficient de l'IBI però recaptaran més diners». De fet, la regidora de l'EST Sandra Pibernat va acusar l'UMP i ERC de «falta de transparència, confusió i discriminació vers els veïns de l'Estartit». També l'edil de Compromís Jordi Cordón va qualificar l'actuació de «vergonya aquesta puja i més quan ja sabien que això passaria i no es va informar a ningú. De fet, no ho van posar ni al pressupost per evitar una visualització d'una puja del capítol I d'ingressos d'un 10 %» i va avisar que presentaran al·legacions.

Per la seva part, la regidora de JuntsxCat Sandra Bartomeus va assegurar que «quan aclareixin quin és el coeficient amb el qual els nostres vilatans no pagaran més impostos d'IBI tot i la revisió cadastral, ens hi tindran al costat i hi votarem a favor. Fins llavors, continuarem defensant que no s'apugin els impostos».

Finalment, les tres formacions van recordar que les dades d'Hisenda es coneixeran el 28 de febrer i que l'interventor municipal va explicar en el mateix ple que els rebuts de l'IBI es generen el 15 de març.