El nou propietari del curhotel Hipócrates de Sant Feliu de Guíxols ha tancat l’equipament sense previ avís i deixant tota la plantilla al carrer. Així ho van denunciar ahir els mateixos treballadors en una concentració que van portar a terme a davant de les instal·lacions hoteleres, situades a la carretera de Sant Pol, durant la qual va detallar que «ningú els ha notificat res per escrit» i els deuen «un mínim de tres mensualitats».

Segons van explicar a Diari de Girona, tot va començar a mitjans de la temporada turística quan l’antic propietari, el grup Stel Groc va informar el director de l’hotel de quatre estrelles, que l’edifici havia estat adquirit per un grup inversor «mitjançant una subhasta». En aquell moment, el director els hauria dit que «estiguéssim tranquils» que el nou propietari volia seguir amb l’activitat hotelera.

L’activitat va seguir funcionant amb normalitat fins al final de la temporada turística, el dia 24 de novembre quan, com és habitual, l’hotel va tancar mantenint en plantilla sis treballadors: la cap d’administració, la cap de recepció i quatre empleats de manteniment. Com cada any, el 20 de desembre, aquestes sis persones van marxar de vacances i el director els va informar que el 21 de desembre prendria possessió de l’edifici el nou propietari: el grup inversor.

Els problemes van arribar quan els sis treballadors van tornar a l’hotel per reprendre la seva feina el 13 de gener i van trobar-lo tancat amb clau i forrellat: s’havien instal·lat alarmes noves i canviat els panys de gairebé totes portes, menys de dues d’elles. Tot i això, i com que ningú els havia informat del contrari, els sis treballadors van intentar accedir a l’hotel per poder ocupar als seus llocs de treball. Abans -asseguren- van trucar a la Policia Local per informar-se sobre si podien entrar a l’hotel i aquests els van dir «que sí perquè encara estan donats d’alta de l’empresa»

Tan bon punt van posar els peus dins l’hotel però, van començar a sonar totes les alarmes, motiu pel qual van decidir sortir i es van quedar a l’aparcament esperant rebre alguna informació, com han seguit fent cada dia de la resta de la setmana. Encara no han pogut recuperar els seus objectes personals.

Opacitat absoluta

El curhotel Hipócrates, que havia de reobrir a finals de febrer, té una plantilla fixa d’una trentena de persones i una setantena de temporals, a molts dels quals, afirmen, els «deuen un mínim de tres mensualitats». Uns endarreriments en els pagaments que, d’altra banda, precisen que era habitual d’aquesta empresa. Tot i la compra de l’hotel per part del grup inversor, la llicència de l’activitat la segueix tenint l’antic propietari.

Pel que fa al director de l’Hipócrates, i que dirigeix un altre hotel de Caldes d’Estrac, ahir van relatar que dilluns passat va anar fins al curhotel a «fer el paper» i que tot i que se’l va informar de la reunió de treballadors celebrada ahir a l’aparcament del complex hoteler, encara esperen «que doni la cara».

Una situació que també s’hauria produït amb l’antic amo, l’empresa del qual, Stel Groc, està ubicada a Barcelona. Segons van detallar ahir, alguns representants del comitè d’empresa el van enganxar dimecres a Passeig de Gràcia «de casualitat» i aquest els hauria assegurat que tenia «un as a la màniga» perquè poguessin cobrar el que se’ls devia. Aquest diari es va posar en contacte amb Stel Groc, els treballadors del qual van precisar «no poder dir res» perquè tampoc ells en saben res.

De moment, des del comitè d’empresa ja s’han posat en contacte amb inspecció de treball, on el pròxim dijous, 23 de gener, haurà d’acudir l’antic propietari per donar explicacions. A més, el pròxim dilluns a les onze del matí, tot el personal està convocat a una reunió que es farà al pàrquing del complex hoteler per decidir les diferents accions legals que cal emprendre contra l’empresa.

Estada de Carmina Ordoñez

Inaugurat el 1978, aquest curhotel de quatre estrelles i 88 habitacions va ser un dels primers d’Espanya en tenir integrat un centre de salut i un equip mèdic especialitzat en nutrició, dietètica, estètica i bellesa i, un altre, especialitzat en fisioteràpies i rehabilitacions. Per això, alguns dels serveis que ofereixen són tractaments de reducció de pes, dejuni, depuració, antiestrès, bellesa, antienvelliment, antiàlgic o del dolor, i per deixar de fumar. Segons la web de l’establiment, es poden fer reserves a partir del 28 de febrer.

Al llarg d’aquests 42 anys, per aquest emblemàtic complex hoteler hi han passat personatges famosos de l’àmbit de la premsa del cor o de la cultura. De fet, alguns dels artistes que han actuat al Festival de la Porta Ferrada s’havien allotjat a aquest establiment com: el músic Linsday Kemp, Diego El Cigala, Omara Portuondo i els humoristes del Festival Singlot. També hi van estar alguns dels concursants d’Operación Triunfo.

L’hoste més popular, però, va ser Carmina Ordóñez, filla del torero Antonio Ordoñez i esposa de Francisco Rivera, qui va estar a les instal·lacions de Sant Feliu el novembre de l’any 2002. Segons va informar la revista Hola en aquell moment, hi va estar una setmana per «recuperar-se de problemes d’insomni». Ordoñez va morir el juliol de 2004 d’un infart provocat per una sobredosi.