La lluita que fa més de 20 anys que tenen els propietaris de la urbanització Mas Pere de Calonge perquè pugui ser recepcionada podria acabar aviat, després que dilluns passat la comissió de seguiment marqués el full de ruta definitiu a seguir amb aquest objectiu. Segons va infomar l'Ajuntament a Diari de Girona, el projecte de reparcel·lació d'aquest sector calongí ja és ferm i ja s'estan fent els tràmits necessaris per posar en marxa el procés de licitació. Aquest projecte va ser aprovat inicialment l'agost de l'any 2018 i es van presentar 60 al·legacions que, segons l'ens municipal, ja s'han resolt.

En la reunió de dilluns passat, la comissió integrada pels representants dels grups municipals, tècnics municipals i representants dels veïns va establir els passos a seguir per poder urbanitzar tota la zona, el pas previ necessari perquè l'Ajuntament pugui acabar recepcionant aquesta urbanització, que té uns 600 propietaris.

Així, la primera tasca consistirà a consignar la «quota 0»: determinar quines parcel·les estan qualificades com a espais no edificables o com a zones verdes segons el projecte i establir la indemnització que la resta de veïns hauran de pagar a aquests propietaris. Un cop liquidada la «quota 0», les finques s'hauràn d'inscriure al registre de la propietat.

Serà a partir d'aquest moment quan el consistori podrà iniciar els tràmits per licitar i adjudicar el projecte d'urbanització de Mas Pere, que consistirà en una actuació integral que inclourà la construcció de la xarxa d'enllumenat, de clavegueram, d'aigua i de telefonia. També es farà completament de nou la pavimentació, asfaltatge, les voreres i la instal·lació de mobiliari urbà, principal motiu de queixa de la majoria de veïns d'aquest sector del municipi.

Serà acabat aquest procés quan l'Ajuntament de Calonge engegarà la màquinària que ha de culminar amb la recepció d'aquesta urbanització, una reclamació històrica en aquesta localitat baix-empordanesa.

Aquestes obres tindran un cost aproximat de deu milions d'euros, la major part dels quals seran finançats per les aportacions dels propietaris. Una altra part estarà finançada amb els 358.506,67 euros aportats per l'Entitat Urbanística de Conservació, que en el moment de la seva dissolució va traspassar el seu saldo disponible a l'Ajuntament amb l'objectiu de destinar-lo a aquests treballs. A més, en el ple del mes de febrer del 2018 es va aprovar per unanimitat que l'Ajuntament faria una aportació econòmica pel valor equivalent al 15% de les obres d'urbanització, fins a un màxim de 2.000.000 d'euros.

Una de les tasques més difícils de tot el procés serà, precisament, notificar cada tràmit administratiu als propietaris, ja que segons el consistori molts són bancs, empreses o ciutadans estrangers.

I mentre tota aquesta operació urbanística segueix el seu curs, alguns veïns segueixen criticant el mal estat dels carrers de Mas Pere. A través de les xarxes socials, ressalten que les voreres estan «aixecades i sense asfaltar i carreteres plenes d'esquerdes i forats». Per això, demanen que el consistori actuï. Una petició que l'ens municipal va recordar que no pot portar a terme perquè no està recepcionada i, per tant, va a càrrec dels propietaris.