Els Habitatges d'Ús Turístic (HUT) de Begur que incompleixin la normativa podrien arribar a pagar fins a 3.000 euros de multa. Almenys això és el que contempla la nova ordenança municipal que regula aquesta activitat i que es portarà avui al ple per a la seva aprovació inicial. Un tràmit que també suposarà l'aixecament en diferit de la moratòria de noves llicències que es va aplicar el setembre passat i que afecta tot el terme municipal. A Begur, l'equip de govern (Sempre-JxCat, TotsxBegur i +Begur) té majoria amb set dels onze regidors municipals.

Segons va explicar ahir l'edil de Promoció econòmica i Turisme, Eugeni Pibernat, actualment la localitat té 1.450 habitatges donats d'alta i calculen que n'hi ha un miler més d'il·legals. «Dels donats d'alta, també n'hi ha que no gestionen correctament el bon veïnatge o la recollida de residus porta a porta», va assenyalar Pibernat, qui va remarcar que el principal objectiu d'aquesta ordenança és «lluitar contra l'intrusisme» i poder oferir un turisme de «qualitat».

Amb la nova ordenança aprovada, el consistori té previst fer un seguiment del seu compliment i presentar denúncies en els casos que ho requereixin. En aquest sentit, Pibernat va relatar que es podran imposar sancions de 750, 1.500 i fins a un màxim de 3.000 euros en funció de la gravetat de la infracció.

Aixecar la moratòria

D'altra banda, en el mateix ple està previst que s'aixequi la moratòria a tot el terme municipal i que entrarà en vigor una vegada s'informi de l'aprovació de l'ordenança en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOP). «Tot i que s'aprovi en el ple, no es podran demanar llicències el dia següent, sinó que caldrà esperar que s'inscrigui l'ordenança i el període d'al·legacions», va precisar el regidor de turisme.

Aquesta moratòria es va fer per a un període d'un any, mentre elaborava el pla especial de l'activitat. Segons Pibernat, per tal de poder aixecar-la abans, l'Ajuntament ha dividit el procés en dues fases, començant per la part turística. Respecte a la fase urbanística, el regidor va detallar que han de modificar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per adaptar-lo al Pla Director Urbanístic (PDU) de la Generalitat aprovat el desembre passat i que volen «lligar-ho tot». «En funció del pla -PDU- establirem les condicions que han de tenir aquests habitatges per poder obtenir la llicència, quants n'hi pot haver o com s'han de distribuir», va concretar Pibernat, qui va precisar que actualment la demanda per establir aquest tipus d'activitat és «contínua» a tot el municipi. De fet, l'edil begurenc va indicar que hi ha habitatges turístics al centre de la localitat però també a totes les urbanitzacions «fins i tot les més aïllades».

Un mes abans d'aprovar la moratòria dels HUTs, l'Ajuntament de Begur també va tirar endavant la suspensió de noves llicències per obrir hotels, bars i restaurants o reformar els ja existents. En aquell cas, la moratòria es va aixecar parcialment a finals de novembre, ja que va deixar d'afectar els bars i restaurants. En aquell moment, l'equip de govern va explicar que, a diferència dels hotels, els bars i restaurants tenen un impacte urbanístic menor i que així es podien modernitzar. La decisió no va agradar a l'oposició, que la va titllar «d'incoherent» i va acusar els set regidors al govern de rebre «pressions del sector de la restauració».