Després de dotze anys, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols licitarà el nou contracte de neteja viària i recollida d'escombraries per 5,1 milions d'euros anuals i un període de cinc anys sense possibilitat de pròrroga. Així ho va donar a conèixer ahir el consistori, en una presentació encapçalada per l'alcalde, Carles Motas, durant la qual es va avançar que la intenció de l'equip de govern (TSF i PSC) és que el servei estigui adjudicat al setembre i en funcionament a finals d'any.

El nou contracte, que sortirà a licitació per 5.098.981,55 euros anuals, es vertebra en dos grans eixos: incrementar la neteja i impulsar el reciclatge. Actualment, l'índex de reciclatge a Sant Feliu de Guíxols és del 46,43% i la intenció del consistori és que aquest percentatge arribi al 50% a finals d'any i que, a partir d'aquí, vagi augmentant fins a assolir allò que marca Europa (que el situa en un 70% de cara al 2030).

Per assolir-ho, i com que Sant Feliu és un municipi eminentment turístic, el consistori descarta el porta a porta. Però el nou contracte sí que fixa incrementar el nombre de contenidors de recollida selectiva arreu de la localitat. Actualment, només el 35% dels punts amb contenidors tenen totes les fraccions (vidre, paper i cartró, plàstic, orgànica i rebuig).

Ara, però, el nou contracte estableix que cada punt de recollida haurà de disposar de totes les fraccions. A més, al nucli històric, cada dia un vehicle elèctric posarà i traurà els contenidors. Aquí, durant unes hores hi haurà unes bateries de contenidors -cadascuna, amb les cinc fraccions- que es retiraran en moments de més afluència de veïns i turistes.

Sobre la recollida de voluminosos es mantindrà la recollida porta a porta diària amb un telèfon gratuït per sol·licitar el servei. A més, es mantindrà la deixalleria fixa, s'instal·laran sis minideixalleries als carrers, per la recollida dels petits residus com ara piles, bombetes o cd's i s'eliminarà la deixalleria mòbil.

Renovació de la maquinària

A més d'estendre la recollida selectiva, en una segona fase també s'implantaran contenidors intel·ligents de rebuig (amb xips i targetes). Un sistema que, segons l'alcalde de Sant Feliu, permetrà discernir a quines zones i barris de la ciutat els veïns no gestionen adequadament les escombraries. «Insistim que cal prendre consciència, perquè al capdavall si no es recicla bé i es porten més residus a abocador, això incrementa la taxa», va subratllar Motas.

A més de fomentar el reciclatge, el nou contracte també incrementa la neteja viària. De fet, en comptes de fer-se per zones (com passa ara) es planificarà carrer per carrer, hi haurà més operaris escombrant i netejant els carrers i també es comprarà tota la maquinària nova. Entre d'altres, una escombradora i una furgoneta d'aigua a pressió que s'utilitzarà per retirar grafits o xiclets.

L'Ajuntament calcula que, al llarg del contracte, entre allò que hagi de comprar l'empresa i el que assumeixi el consistori, la inversió per a maquinària serà d'uns 4 milions d'euros. Per últim, i pel que fa a neteja urbana, també s'intensificarà tota aquella que es fa a la zona de platja. En temporada alta, les platges es netejaran cada dia; en temporada mitja, un o dos cops per setmana. I per primer cop, el nou contracte també fixa que la sorra es netegi durant l'hivern. A més, s'instal·laran 76 noves papereres a tota la façana litoral de Sant Feliu de Guíxols. El consistori preveu que, després d'aprovar-ne la licitació en un ple extraordinari que es farà el dimarts, el nou contracte ja s'hagi adjudicat al setembre i sigui una realitat a finals d'any.

Aquest servei va ser adjudicat per última vegada l'any 2008 El contracte va expirar el 30 de setembre de l'any 2018 i l'empresa va seguir fent la feina perquè l'Ajuntament no tenia a punt el nou plec de clàusules per convocar el nou concurs públic i fer l'adjudicació de la nova concessió. Precisament, ara fa pocs dies, una vintena de treballadors es van concentrar davant l'Ajuntament per demanar la negociació del conveni i l'adjudicació del nou contracte. En aquest sentit, Motas va avançar que sigui qui en sigui l'adjudicatària, se subrogaran els contractes.