El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha anunciat aquest dimecres que el Departament crearà el proper curs 2020-2021 el tercer institut de Palafrugell (Selva). L'Institut Nou Palafrugell començarà amb tres grups de primer d'ESO per, segons Bargalló, donar resposta al "gran creixement" d'alumnat de secundària al municipi. El conseller ha assenyalat que l'estrena del nou centre permetrà reordenar el mapa escolar "d'una manera més lògica". "Palafrugell no tenia una nova oferta educativa de secundària des de fa 50 anys, des de la creació dels dos primers instituts, i això és una anomalia en tot el territori", ha indicat Bargalló durant la visita que ha fet a dos centres de la població.

"Ara tenim molts més alumnes a secundària i, per tant, hem de fer una oferta consolidada i adequada a la realitat. I això ens obliga a fer nous plantejaments i canvis d'ubicació", ha afirmat el conseller. En aquest sentit, Bargalló apunta que la posada en funcionament del tercer institut de Palafrugell permetrà a l'INS Frederic Martí "poder redefinir els seus espais i tenir tots els alumnes més propers",

"Aquesta aposta per un tercer institut acabarà de completar l'oferta educativa de la ciutat, i això ens obligarà als uns i als altres a definir espais ja molt més consolidats", ha afegit el conseller que subratlla que ho faran de la mà de l'ajuntament com a "agent educatiu actiu". Segons ha concretat Bargalló, "la solució provisional de l'Institut Frederic Martí també s'ha pogut fer pel curs vinent, gràcies a la cessió d'espais municipals".

Segons Bargalló, el pròxim pas és "definir amb l'ajuntament aquest mapa definitiu de la ciutat, on sembla evident que necessitarem nous espais i edificacions". En tot cas, ha ressaltat Bargalló, es manté l'oferta de tots els centres d'infantil i primària i el tercer de secundària ajudarà a reordenar "d'una manera més lògica el mapa escolar de Palafrugell, també tenint en compte les previsions de futur".

El conseller ha fet aquestes declaracions després de visitar l'escola Barceló i Matas i l'institut Frederic Martí Carreras, que comparteixen un mateix recinte. L'escola té 384 alumnes d'educació infantil i primària i participa en projectes com ara Escola Verda, Pla d'Entorn, o el Pla Català de l'Esport. A continuació, Bargalló ha visitat els espais de l'institut Frederic Martí Carreras, que és la segona seu del centre al municipi.