Els Mossos d'Esquadra començaran a desplegar a partir de l'1 de juliol les funcions de policia ordinària i integral en tot l'àmbit marítim català.

Les tres primeres bases estaran a Palamós, a Vilanova i la Geltrú, i a l'Ametlla de Mar i les seves funcions inclouran: vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i infraccions administratives; la protecció, auxili, i informació dels usuaris de les instal·lacions portuàries i embarcacions; la denúncia d'infraccions administratives de la reglamentació nàutica comercial, pesquera i esportiva; la inspecció i control dels entorns naturals; el salvament marítim i la col·laboració amb la resta d'organismes, cossos policials i institucions que participen, en ús de les seves competències en l'espai marítim.

La Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra es va crear el 2008 i hi treballen 17 agents. Ara s'ha obert un procés de selecció, on s'han presentat més de 400 aspirants, i se'n triaran 32 per a les noves bases de la policia marítima dels Mossos.