El ple de Sant Feliu de Guíxols votarà, el pròxim dijous, si tira endavant una moratòria de llicències per als habitatges d'ús turístic (HUT) arran d'una moció presentada pel grup municipal Guíxols des del carrer. Segons el portaveu de la formació, Jordi Lloveras, la proposta preveu que la suspensió sigui d'un any mentre es redacta un pla especial que reguli aquest tipus d'allotjaments. «A finals del 2019, Sant Feliu tenia 947 pisos turístics donats d'alta, una xifra que creiem que ja s'ha incrementat», va relatar Lloveras després de subratllar que, actualment, el municipi no disposa de cap mecanisme que reguli l'activitat.

En aquest sentit, l'edil ganxó va criticar que aquest fenomen te un impacte «molt negatiu» sobre el lloguer dels habitatges i dificulta que els joves es puguin independitzar a la seva localitat. «Molts opten per traslladar-se a pobles del voltant com Santa Cristina», va assenyalar Lloveras. «No es troben pisos de lloguer per tot un any, ja que el que fan molts propietaris és llogar el pis d'octubre a juny, i a l'estiu el converteixen en habitatge turístic», va detallar el regidor de GdC, qui va especificar que també provoca que no es renovin lloguers o que s'incrementin els preus.

A més, el portaveu del grup municipal també va enumerar altres aspectes negatius de la proliferació dels HUT com els problemes de soroll i convivència que generen amb els veïns i les veïnes. Per això, la formació considera que «cal posar-hi ordre», ja que a Sant Feliu, és cada vegada més «habitual que es creïn habitatges d'ús turístics sense la corresponent llicència com obliga la normativa».

Per això, a la moció, el grup municipal proposa que mentre duri la suspensió s'aprofiti per redactar un pla especial on quedi determinat «un sostre, o topall» de pisos turístics que pot tenir la localitat.

El març de l'any 2017, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols tenia registrats 677 habitatges d'ús turístic. Només quatre mesos després, la xifra ja havia augmentat fins a prop de 800 que es trobaven repartits per tota la localitat. Segons el regidor de turisme d'aquell moment, Salvador Calabuig, aquest increment no suposava «un problema» perquè el municipi ganxó «atrau un turisme familiar».

La plaça de sotsinspector

D'altra banda, en el ple del pròxim dijous, també es tractarà una modificació amb relació a la polèmica plaça de sotsinspector de la Policia Local. El maig passat el Sindicat Independent i de Funcionaris (CSIF) va denunciar l'Ajuntament de Sant Feliu al jutjat Contenciós Administratiu de Girona per atorgar-li a un sergent aquest lloc inexistent dins la plantilla orgànica del consistori. En el ple està previst que es defineixi la convocatòria per a una plaça de Sots-Inspector/a que serà la que assumirà el comandament de la Policia Local.