L'Audiència de Girona ha condemnat a dos anys de presó un agent dels Mossos d'Esquadra. Al judici, celebrat ahir, el policia va reconèixer que l'any 2013 tenia una bossa de marihuana en un pis de Palamós, va manipular un cotxe per fingir un robatori, va simular un accident amb la intenció d'estafar l'assegurança i va accedir a bases de dades policials per fer consultes «sense causa justificada». La Fiscalia li demanava 12 anys de presó però ha rebaixat la pena aplicant tres atenuants, un per dilacions indegudes perquè el cas ha trigat més de sis anys en arribar a judici i dos atenuants simples de confessió i de reparació del dany, perquè prèviament ja havia consignat diners per fer front a les indemnitzacions.

No haurà d'entrar a presó i el tribunal ha acordat substituir-li la condemna per una multa de 4 euros diaris per dia de presó. A més, l'Audiència inhabilita l'agent durant un any i mig però el seu advocat, Samuel García-Quintas, ja va avançar que tramitaran una petició d'indult parcial. A part de l'agent, es processava tres persones més, per a les quals es van pactar penes que van des dels tres mesos de presó i multa de 184 euros als 5 mesos i 10 dies de presó i multa de 280 euros.

En el judici, el mosso va reconèixer que l'any 2013 tenia una bossa amb 61,6 grams de marihuana en un pis de Palamós. Segons l'escrit de la Fiscalia, la droga provenia de «diversos cultius» que el policia tenia amb la finalitat de traficar amb la droga o bé de «donar-la a tercers». El 14 de novembre del mateix any, el mosso va entregar «voluntàriament» la bossa de marihuana, que hauria tingut un valor de 327,10 euros al mercat negre, a agents de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos. També els va donar el seu telèfon mòbil. Això, segons la conformitat, abans de saber que hi havia una investigació contra ell.

Conxorxa amb l'amo d'un taller

Un altre dels fets pels quals es va jutjar l'agent va tenir lloc al juny, també del 2013. Segons va reconèixer el mosso, es va conxorxar amb el propietari d'un taller mecànic per fer veure que li havien robat al cotxe i estafar l'asseguradora. El policia i l'amo del taller van admetre que es van posar d'acord per desmuntar els para-xocs del vehicle i els miralls retrovisors i trencar una de les finestretes del cotxe.

El 17 de juny, el mosso va anar fins a la comissaria de Palafrugell i va interposar una denúncia per un robatori amb força. D'aquesta manera, van aconseguir que l'asseguradora pagués 2.953,23 euros al taller per una reparació que no va tenir lloc. Uns mesos més tard, el mosso es va aliar amb els altres dos acusats per simular un accident per estafar l'asseguradora i obtenir «un benefici econòmic il·lícit». En concret, el 14 d'octubre del 2013 van signar una declaració amistosa d'accident i van fer constar que un vehicle havia xocat per darrere amb el cotxe de l'agent. La fiscal va subratllar que van fer aquesta maniobra sabent que l'accident «era fals». Les assegurances van abonar diners a l'hospital de Palamós en concepte de despeses mèdiques i 170,97 euros a un taller mecànic. No van tramitar, però, cap més indemnització perquè ja van sospitar que podia ser una «reclamació fraudulenta».

El mosso va cobrar «indegudament» de la Seguretat Social un total de 2.221,56 euros i va accedir a les bases de dades policials per fer «nombroses consultes» que afectaven «familiars, amics o fins i tot coneguts» sense consentiment.