La decisió del Departament d'Educació de la Generalitat d'obrir un tercer institut en lloc d'habilitar-ne un a Begur no ha agradat gens a l'Ajuntament de la localitat, que fa anys que reivindica la necessitat de tenir un centre de secundària.

Per això, ahir, l'ens municipal va voler fer públic el seu «malestar» a través d'un comunicat en el qual va reiterar la seva sol·licitud per convertir el centre de primària Doctor Arruga en un institut escola. «Som un poble que tenim les nostres necessitats i problemàtiques en la franja entre els 12 i els 18 anys, i tenim el mateix dret de ser escoltats i de reivindicar com la resta el que és millor per a la nostra vila», va recalcar ahir la regidora d'Educació Gemma Coll.

De fet en el ple municipal del 28 de gener, es va aprovar per unanimitat una moció per a la implantació d'un institut escola al municipi. Concretament es reclamava a Educació que habilités a la localitat una oferta d'ESO que permetés cursar a l'escola Doctor Arruga els estudis secundaris obligatoris. A Begur governa Sempre-JxCat, TotsxBegur i +Begur amb set regidors, i a l'oposició hi ha ERC, amb tres edils, i el PSC, amb un.

El passat 19 de febrer, però, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va anunciar que el Departament crearà el proper curs 2020-2021 un tercer institut a Palafrugell. L'anunci el va fer per sorpresa durant una visita a l'escola Barceló i Matas i a l'institut Frederic Martí Carreras, que comparteixen un mateix recinte. Segons va avançar el conseller, el nou centre es dirà Nou Palafrugell, començarà amb tres grups de 1r d'ESO i s'habilitarà en les mateixes aules de l'escola que ja ocupen els alumnes de l'INS Frederic Martí actualment.

Aquesta decisió va caure com una galleda d'aigua freda sobre el consistori begurenc, que considera que s'ha «desatès així, la reclamació formulada per l'Ajuntament». «Els instituts de Palafrugell ja tenen suficients places per oferir als seus estudiants. Per tant, no té sentit que s'hi faci un tercer institut per resoldre places d'altres poblacions quan aquestes ja les tenen i amb gran necessitat per ocupar-les», va criticar Coll.

En aquest sentit, la regidora també va ressaltar que a Palafrugell actualment hi ha «més demanda que oferta educativa i formativa, tal com va succeir durant el curs 2017-2018». «En aquell moment, la solució adoptada per resoldre la problemàtica existent va passar per adaptar espais de l'escola Barceló i Matas de Palafrugell per cursar-hi el batxillerat de l'institut Frederic Martí Carreras, del mateix municipi», va recordar Coll.

De moment, des de l'Ajuntament tenen previst «tornar a traslladar a Educació una solució que implicaria donar continuïtat educativa a Begur» oferint primària i secundària a l'escola Doctor Arruga, que compta amb espais i equipaments, tant interiors com exteriors, «suficients i de primer nivell per assumir tot l'alumnat».