La confraria de pescadors de Palamós ha acordat mantenir oberta la subhasta de peix amb uns serveis mínims. La decisió es va prendre dilluns en el transcurs d'una assemblea general que es va fer telemàticament. «La llotja està oberta només per a les embarcacions que venen el peix a Palamós», ha concretat el patró major dels pescadors, Antoni Albalat. Així, només estarà operativa per a les embarcacions de Palamós, l'Escala i l'Estartit.

Segons ha explicat Albalat, en els darrers dies havien patit una «allau» d'embarcacions «forànies» que volien vendre producte a la subhasta de Palamós, un efecte del tancament de les llotges de Blanes i Sant Feliu de Guíxols. «Hem de minimitzar els riscos», alerta Albalat.

L'acord de serveis mínims inclou una reducció en l'horari d'obertura, que serà a partir de les quatre de la tarda i fins que finalitzi la venda del peix.

A la llotja, però, només s'hi vendrà peix de les arts menors de Palamós (les embarcacions d'un sol tripulant), ja que les barques d'arrossegament i encerclament han suspès l'activitat. Les dificultats per mantenir la distància de seguretat a bord de les embarcacions n'és un dels motius, així com la por al contagi.

Ahir, segons va explicar Albalat, van sortir a pescar quatre barques i un sonsaire d'una flota de vint. A més, les 22 embarcacions d'arrossegament i les quatre d'encerclament ja no es mouen del port des de la setmana passada. La confraria havia acordat torns rotatius entre les embarcacions que finalment no s'han acabat complint.

Donació solidària

La decisió també va generar divergències entre pescadors en considerar que sortir a pescar només un dia a la setmana era «inviable». Precisament dimecres passat van sortir a pescar per últim cop quatre embarcacions d'arrossegament i els beneficis de la venda de les captures es van donar a l'Ajuntament de Palamós perquè els destinés a combatre el coronavirus. Són les barques Juan y Virgilio, Mandorry, Pera de Palamós i Tia Cinta, l'aportació de les quals s'ha destinat als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE).

La principal prioritat és l'adquisició de material per al personal sanitari i l'habilitació de recursos hotelers de suport per a l'atenció de pacients amb COVID-19.

·