Associacions ecologistes de la Costa Brava denuncien que l'Ajuntament de Palamós aprofita el confinament per tramitar projectes urbanístics "polèmics". Assenyalen que el passat 11 de març, tres dies abans de la declaració de l'estat d'alarma, es va aprovar el projecte d'urbanització de Bellafosca que inclou dotze xalets i un gran edifici plurifamiliar. La publicació al Butlletí Oficial Provincial (BOP) va ser el 23 de març, ja en ple confinament. A més, el 13 de març, l'equip municipal va tirar endavant per junta de govern la remodelació del camí de ronda i el d'extracció de fauna invasora. Tot plegat fa "sospitar" a les entitats, si bé l'Ajuntament nega "categòricament" que es pugui vincular una cosa amb l'altra i parla de "coincidències".

Malestar entre les associacions ecologistes contràries als projectes urbanístics de l'Ajuntament de Palamós, després de veure que alguns d'aquests projectes segueixen el seu curs malgrat el decret d'estat d'alarma. Les entitats denuncien que el consistori fa servir la situació de confinament per tramitar-los aprofitant que no hi ha "oposició veïnal". A més, asseguren que no han rebut cap resposta a les al·legacions que han presentat ni tampoc se'ls ha facilitat informació que havien demanat abans de la crisi sanitària.

I és que el ple de l'Ajuntament va aprovar el projecte d'urbanització del Càmping la Fosca el passat 11 de març, just tres dies abans de l'inici del l'estat d'alarma. La publicació al BOP, però, sí que va ser en ple confinament, en concret el dia 23 de març.

Es tracta d'una de les qüestions "més sensibles" a criteri de les entitats ecologistes que en són contràries, ja que preveu aixecar dotze xalets i un gran edifici plurifamiliar, on actualment hi ha una pineda. "Hem de pensar que és l'últim pulmó que li queda a Palamós al costat del mar", assenyala el membre de SOS Costa Brava i portaveu de Salvem la Pineda d'en Gori, Pau Bosch.

Els ecologistes també critiquen que just el dia abans del decret que, entre d'altres coses impedeix manifestar-se, el consistori va donar llum verda a dos projectes, el relacionat amb el camí de ronda i el d'extracció de flora exòtica invasora - tots dos sotmesos a modificacions-. En aquest cas, però l'aprovació va ser a través de junta de govern, i per tant, sense comptar amb els vots de l'oposició.

Bosch explica que en aquesta qüestió des de les entitats han fet arribar nombroses al·legacions i que no els han contestat a cap. El portaveu, a més, carrega contra el govern municipal perquè tampoc els ha facilitat la informació pertinent a d'altres temes com l'expedient del tercer edifici previst a la Pineda d'En Gori. "Fa més de dos mesos que ho vam demanar i no sabem res. Ens falta molta informació", assenyala Bosch.

L'Ajuntament es defensa

El consistori, però, deixa clar que "en cap cas" es pot vincular l'aprovació d'aquests projectes amb la situació de confinament que viu el país. Fonts municipals consultades per l'ACN, asseguren que es tracta de simples "coincidències" i que no podien preveure que es decretés l'estat d'alarma.

En aquest sentit, recorden que la junta de govern prevista pel dia 13 de març contemplava els punts a discutir des de una setmana abans i que aquest ordre del dia es posa en coneixement també dels partits de l'oposició, malgrat que no hi participin. També recorden que és la junta i no el ple l'encarregada d'aprovar-ho, ja que el cost pressupostat no supera el màxim permès.

En relació a la falta de respostes en les al·legacions, el consistori assenyala que no es pot fer ja que l'estat d'alarma ho impedeix. De fet, expliquen que l'activitat administrativa està aturada i deixen clar que es respondran "personalment" totes i cadascuna de les que s'han rebut un cop acabi el confinament.