Els policies locals de la Bisbal d'Empordà que van protagonitzar l'actuació del vídeo que es va fer viral quan intentaven detenir, en ple confinament, un jove buscat pel robatori d'una moto han entrat al jutjat una demanda de conciliació contra l'alcalde de la població. A l'escrit, demanen a Enric Marquès que es disculpi per haver "ordenat o almenys tolerat" que l'Ajuntament fes un comunicat insinuant que l'actuació havia estat "racista, xenòfoba, masclista o autoritària". Volen que reconegui "expressament" que "no va tenir un component racista" i que expliciti que no suspendrà els dos policies. L'advocat dels agents, Carles Monguilod, adverteix l'alcalde que si els impedeix fer la feina habitual pot incórrer en un delicte de prevaricació.

Quan el vídeo de l'actuació policial es va fer viral el 18 d'abril, l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà va fer un comunicat assegurant que s'havia ordenat la "suspensió immediata" dels dos agents. L'equip de govern argumentava que havia pres la decisió perquè considerava que l'actuació dels policies havia estat "desproporcionada" i apuntava, també, a l'obertura d'un expedient per esclarir els fets "amb la màxima celeritat possible". Al comunicat, l'ajuntament també mostrava el rebuig "més absolut a qualsevol actitud violenta, racista, xenòfoba, masclista o autoritària".

Els policies -un agent i un caporal-, de la mà del seu advocat Carles Monguilod, han presentat als Jutjats de primera instància de la Bisbal una demanda d'acta de conciliació contra l'alcalde de la població. L'escrit insta Enric Marquès a disculpar-se per aquestes acusació i fer marxa enrere en la decisió anunciada d'apartar els policies del seu lloc de feina habitual. "En cas que no s'avingui a la present conciliació, l'alcalde accepta i reconeix el dret dels policies a iniciar totes aquelles accions civils o penals que considerin adients als tribunals", adverteixen els agents.

A l'escrit adreçat als jutjats, sol·licitant que es dicti dia i hora per a la conciliació, Monguilod recull diverses declaracions de l'alcalde reiterant de voluntat d'apartar els policies de la feina (actualment els dos agents estan de baixa). L'advocat alerta que, si aquesta decisió tira endavant, l'alcalde està "privant els policies de la possibilitat de defensar-se davant d'una hipotètica suspensió de feina" i contravenint explícitament un informe del secretari municipal advertint que adoptar una mesura cautelar d'aquestes característiques generaria "indefensió i vulneració de la presumpció d'innocència". Per això, apunta que Marquès podria estar cometent un delicte de prevaricació.

Els policies i el seu avocat subratllen que seria una decisió "injusta", sobretot perquè s'adoptaria "desconeixent la totalitat dels fets ocorreguts durant l'actuació policial". El vídeo que es va fer viral recull la part final de la intervenció policial que va començar quan els agents van intentar detenir un jove que tenia una ordre de detenció pendent pel robatori d'una moto.

L'anàlisi de les imatges

L'informe dels Mossos d'Esquadra al qual ha tingut accés l'ACN analitza el contingut de tres gravacions (el vídeo viral i els enregistraments de les càmeres que duien els policies). L'atestat concreta que la intervenció policial va començar quan els agents, que patrullaven per la població, van veure el sospitós del robatori caminant per l'avinguda Josep Irla. Quan va veure els agents, el jove va entra a un edifici.

Els policies van anar darrera seu i es van trobar amb diverses persones a la zona d'aparcament de l'edifici. Els Mossos conclouen que aquest grup de persones va començar a increpar els agents amb l'objectiu "d'entorpir la recerca" del fugitiu. En concret, els Mossos sostenen que van actuar de manera "coordinada, estructurada i planificada" per impedir que l'arrestessin.

L'atestat indica que, segons les imatges, el grup de persones van començar a empentar i a colpejar els agents fins que van tornar a sortir a l'exterior de l'edifici (moment que comença la gravació del vídeo viral).

Segons l'atestat, el grup de persones va continuar obstaculitzant l'actuació dels agents, increpant-los i agredint-los per evitar que detinguessin ningú. Els Mossos conclouen que "en vistes a les agressions sofertes", els agents van desenfundar una pistola elèctrica i una pistola de gas pebre "per tal de repel·lir una nova agressió". També apunten que, finalment, no van fer servir les armes no mortals i van marxar sense detenir ningú.

En relació als cops que els policies van propinar al grups de persones, l'informe dels Mossos també conclou que "corresponen exactament" a la formació que reben els agents en "tècniques policials segons el principi de proporcionalitat" i que les van portar a terme "tal i com es descriu al manual".

Per aquests fets, finalment els Mossos d'Esquadra van denunciar cinc persones (tres homes, una dona i una menor d'edat) per delictes d'atemptat i resistència a agents de l'autoritat i lesions. La causa per als majors d'edat està oberta al Jutjat d'instrucció 2 de la Bisbal d'Empordà i els dos policies s'han personat com a acusació amb l'advocat Carles Monguilod.

Per això, Monguilod també ha entrat un escrit a l'Ajuntament de la Bisbal instant a que el procediment de diligències preliminars incoat contra els dos policials s'aturi mentre no es resol la causa penal.