L'Ajuntament de Beguruns mesos més del que tenia previst inicialment per acabar «d'adaptar» el nou pla urbanístic municipal. Així ho va explicar ahir l'alcaldessa del municipi, Maite Selva, qui va precisar que la mesura es mantindrà «com a màxim fins a l'octubre» quan preveuen poder portar a votació en el ple la nova normativa. La suspensió de llicències hoteleres es va aprovar l'agost del 2019 i era per un període d'un any -que ja ha vençut- mentre el consistori preparava un document per ordenar el sector.

En aquest sentit, la batllessa va especificar que el pla ja estava pràcticament enllestit quan, fa unes setmanes, la Generalitat de Catalunya va aprovar un nou decret per regular els Habitatges d'Ús Turístic (HUTs) que també estan inclosos en la nova normativa municipal i sobre els quals l'Ajuntament de Begur també va aprovar una moratòria el setembre de l'any passat que es va aixecar el gener passat. «Hem de revisar bé el nou decret i mirar que el pla que aprovem compleixi tots els requisits marcats per la Generalitat», va assenyalar Selva.

La moratòria dels hotels afecta els nuclis urbans de Begur i Esclanyà i els mariners de Sa Riera, Sa Tuna, Fornells-Aiguablava, Es Racó i Aiguafreda. Quan el consistori va decidir aplicar-la, va argumentar que en els darrers vint anys al nucli de Begur s'havia passat d'un a tretze hotels i que calia «assolir un turisme de qualitat i buscar l'excel·lència». La moratòria suspèn l'atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys, edificació, reforma i rehabilitació i enderroc de construccions ampliació d'activitats relacionades amb els usos hotelers.

Inicialment, aquesta moratòria incloïa bars i restaurants. Però només dos mesos després d'aplicar-se, va deixar de tenir efecte per aquests establiments perquè segons va explicar l'equip de govern, a diferència dels hotels, els bars i restaurants tenen un impacte urbanístic menor i així es podien modernitzar.

Respecte els HUTs, per tal de poder aixecar la moratòria abans del setembre del 2020 -es va aixecar el gener- l'Ajuntament va dividir l'elaboració del pla especial en dues fases, començant per la part turística que va completar elaborant i aprovant una nova ordenança municipal per regular aquesta activitat estesa tant al nucli urbà com a les urbanitzacions més aïllades.

Respecte a la fase urbanística, el govern begurenc va indicar que calia modificar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per adaptar-lo al Pla Director Urbanístic (PDU) de la Generalitat aprovat el desembre passat i que volien «lligar-ho tot».