Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Policia Marítima i la Unitat Aquàtica i agents del Grup de Suport Marí del Cos d'Agents Rurals van dur a terme el passat 4 de setembre un dispositiu conjunt per retirar una xarxa de pesca perduda ubicada al fons del mar a la zona coneguda com Els Ullastres, a Llafranc. Aquestes xarxes, conegudes com a "xarxes de pesca fantasma", tenen un gran impacte sobre les espècies del fons marí, ja que continuen pescant sense control ni aprofitament de les captures. També impliquen un risc per al medi, perquè els materials sintètics dels quals estan fetes són molt contaminants, i per a les persones, ja que suposen un perill per a la navegació i els practicants d'activitats aquàtiques.

L'operatiu de retirada es va portar a terme després que els centres de busseig de la població informessin de la localització d'aquesta xarxa a Els Ullastres, tres formacions rocoses situades al sud del Cap de Sant Sebastià i a menys de dues milles del port de Llafranc. Concretament, la xarxa es trobava ubicada al tercer Ullastre, el més allunyat de la costa i situat entre els 8 i els 55 metres de profunditat. Aquesta zona és molt freqüentada per submarinistes i l'existència d'aquesta xarxa posava en perill les persones que realitzaven aquesta activitat.

La primera actuació es va fer a principis de setembre, quan efectius de la Unitat Aquàtica van realitzar una primera immersió i van localitzar la xarxa de grans dimensions, del tipus solta, estesa a uns 100 metres lineals a una profunditat de 52 metres a la paret est del tercer Ullastre. En aquesta inspecció es van alliberar diverses espècies que havien quedat atrapades a la xarxa, tant crustacis com altres peixos.

Tres dies més tard, es va procedir a l'extracció de 150 metres lineals de xarxa de pesca tipus solta i 50 metres addicionals de xarxa de tipus tremall. Al dispositiu van participar membres especialitzats en activitats subaquàtiques dels Mossos d'Esquadra, amb el suport d'una embarcació del Cos; membres del Cos d'Agents Rurals, amb la seva embarcació; el doctor en biologia Bernat Hereu, membre de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona, i una embarcació de pesca gestionada des de la Cofraria de Palamós.