El bisbalenc Josep Plaja Gasch (1900-1981) va ser secretari del músic i actor Carlos Gardel fins a la mort d'aquest l'any 1935. Per això ara, coincidint amb el 120è aniversari del seu naixement, el seu poble natal ha decidit recordar-lo i homenatjar-lo amb diversos actes que es faran del 23 al 25 d'octubre.

Segons va informar ahir l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, els actes arrencaran el divendres 23 d'octubre, amb la xerrada «Carlos Gardel i Josep Plaja, aquella febre del tango», a càrrec del periodista i escriptor Xavier Febrés, que es farà a les vuit del vespre al Teatre Mundial. També es farà una breu actuació musical de tangos, de la mà dels germans Genís i Aleix Bou (familiars de Plaja), acompanyats de la cantautora Clàudia Cabero.

L'endemà, dissabte, a les dotze del migdia, a la plaça Mossèn es farà la descoberta d'una placa commemorativa a Josep Plaja, seguida d'una actuació musical, novament amb els germans Genís i Aleix Bou, acompanyats de Clàudia Cabero. Després es farà una exhibició de tango, milonga i vals. A la tarda, al Teatre Mundial, s'estrenarà el documental «Joe, el secretari de Carlos Gardel», d'Ernest Bou. La peça audiovisual mostrarà la cronologia de l'apassionant vida d'en Josep Plaja i Gasch, conegut com a Joe, des dels seus primers anys a la Bisbal fins al seu dramàtic retorn final a la Bisbal. I és que Plaja viatjava en l'avió que es va accidentar el 1935 a Medellín i en el qual van morir Gardel i 16 persones més. Plaja i dos homes més van sobreviure.

Finalment, el diumenge es farà la projecció de la pel·lícula Cuesta abajo (1934), protagonitzada per Carlos Gardel i amb l'aparició especial d'en Joe Plaja. Serà el diumenge, a les set de la tarda al Mundial. Els actes els organitza una comissió integrada per familiars de Plaja, el periodista musical Pere Pons, Mariano Juan Gómez Sosa (en representació de l'Academia Nacional del Tango Argentina), l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà i el consistori bisbalenc.