14 de octubre de 2020
14.10.2020
Diari de Girona

Condemnat el monitor que va concertar una trobada sexual amb una nena a Calonge

L'Audiència de Girona li imposa una multa de 2.160 euros i li prohibeix treballar amb menors durant dos anys El tribunal l'absol del delicte d'abusos perquè considera que no queda provat que l'acusat i la menor mantinguessin relacions

13.10.2020 | 23:56
L'acusat durant el judici a l'Audiència de Girona.

L'Audiència de Girona ha condemnat el monitor del casal d'estiu que va concertar una trobada sexual amb una nena de 12 anys a Calonge a pagar una multa i no treballar amb menors durant dos anys. El tribunal l'ha absolt del delicte d'abusos, perquè conclou que no ha quedat provat que el processat hi mantingués relacions.

El cas que ara l'Audiència ha sentenciat va passar l'agost del 2017. Aleshores, el processat tenia 20 anys i treballava de monitor en un casal d'estiu de Palamós. Fiscalia i acusació particular sostenien que, aprofitant que la menor estava enamorada d'ell, el processat va quedar amb ella per tenir relacions i la va convèncer perquè li fes una fel·lació.

Al judici, el monitor va admetre haver tingut una cita amb la nena. Va explicar que la nit de l'11 d'agost havien quedat al passeig de Sant Antoni de Calonge, que des d'allà van agafar el camí de ronda i que ell es va banyar en una de les cales. El processat va negar, però, haver tingut sexe amb la menor. També va sostenir que en tot moment va ser ella qui va proposar-li de quedar per tenir relacions. L'adolescent, que en el moment dels fets tenia 12 anys, va declarar a porta tancada. Al final de la vista, el fiscal va demanar que es condemnés el monitor per un delicte d'abusos sexuals. Sol·licitava 11 anys de presó (una petició que l'acusació particular va elevar fins als 12).


Fins a deu contradiccions

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, absol el monitor del delicte d'abusos sexuals. El tribunal conclou que no ha quedat provat que mantinguessin relacions. Per a l'Audiència, el relat de l'adolescent no és creïble. I allò que fa decantar la balança a favor del monitor és «la important quantitat de contradiccions» en les quals va incórrer la menor a l'hora d'explicar els suposats abusos.

Al llarg de la instrucció, l'adolescent va declarar cinc vegades comptant el judici. I segons recull la sentència, el tribunal arriba a apreciar fins a deu contradiccions entre unes declaracions i altres. «Els fets denunciats no només són relativament recents, sinó també breus i d'escassa complexitat», subratlla el tribunal. «Per això, és encara més estrany que apareguin dissonàncies tan manifestes», hi afegeix.

Ara bé, tot i absoldre'l del delicte d'abusos sexuals, el tribunal sí que acaba condemnant el monitor. En concret, per un delicte de concertació de trobada de caràcter sexual amb una menor mitjançant les tecnologies de la comunicació. En contra d'allò que va dir al judici, la sentència sosté que l'acusat va ser qui va portar la iniciativa a l'hora de concertar la cita. I que la seva intenció inicial era tenir sexe amb la nena. Per concloure-ho, el tribunal es basa en els missatges d'Instagram que el monitor va enviar-se amb la menor. «Uns missatges que són d'una claredat meridiana pel que fa a la intenció lúbrica», recull la sentència. Entre d'altres, perquè el monitor va dir-li a la menor que, si ella no podia aconseguir preservatius, ell mateix els robaria d'un supermercat si fos necessari.

A més, el tribunal tampoc es creu que el monitor no sabés l'edat exacta de l'adolescent. Perquè d'entrada, era evident que la menor tenia menys de 16 anys. I perquè si l'hagués volguda saber, tan sols havia de mirar les fitxes del casal d'estiu.

Per això, l'Audiència condemna el monitor per haver concertat una cita de caràcter sexual amb una menor. I ho fa sense que ni el fiscal ni l'acusació particular ho haguessin sol·licitat expressament, perquè entén que aquest delicte ja queda inclòs com un «acte preparatori» del d'abusos sexuals.

Com que la sentència no considera provats els abusos, però sí que els missatges d'Instagram són prou evidents, el tribunal imposa al monitor una multa de 2.160 euros. A més, també li prohibeix treballar amb menors durant un termini de dos anys.

La sentència, que ha emès la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, no és ferma. En un termini de deu dies, s'hi pot presentar recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook