L'Associació Turística d'Apartaments (ATA) a les comarques gironines ha començar a promoure entre els empresaris de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) que presentin un recurs de reposició a la taxa d'escombraries. La modificació de la taxa que es va aprovar a finals de l'any passat inclou els Habitatges d'Ús Turístic (HUT) com a establiments comercials i industrials. Els empresaris creuen que això comporta un augment considerable de la factura. En alguns casos l'impost s'ha arribat a multiplicar per deu respecte el 2019, arribant als 1.382 euros. Segons els HUT, el consistori ha calculat l'ocupació màxima de l'habitatge que marca la cèdula d'habitabilitat, tot i que la llei fixa que cada apartament pot tenir un màxim de 15 places.

Des de l'ATA ja han intentat contactar amb l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per demanar-los que retornin als HUT la qualificació d'habitatges residencials en el cobrament d'aquest impost. Segons el seu punt de vista, el volum de residus que genera no és el mateix que un comerç o una fàbrica, i per tant s'assembla més al d'una residència.

De fet, després de repassar la memòria de les ordenances fiscals, asseguren que "en cap cas queda justificat l'increment". Per això han demanat a tots els associats que presentin un recurs de reposició. En ell es demana al govern local que retorni els diners de més que han cobrat amb l'augment de l'impost.

A més, els empresaris creuen que l'aplicació de la nova taxa arriba en un moment inoportú, ja que la pandèmia ha afectat de ple en l'ocupació turística aquest estiu. De fet, han recordat que durant els tres mesos que van estar tancats a causa de l'estat d'alarma no van generar cap residu i no han rebut cap compensació per les pèrdues.

Si el consistori no fa marxa enrere, l'ATA estudiarà portar l'Ajuntament als tribunals. Segons l'entitat, hi ha un cas similar a Lloret de Mar (Selva) on el TSJC va donar la raó als propietaris dels apartaments i va declarar nul l'increment d'una tarifa per no ajustar-se a la legalitat.

Actualment hi ha 2.736 apartaments turístics al municipi de Torroella de Montgrí segons el registre de la Generalitat.