L'Audiència de Girona va resoldre ahir suspendre una pena de quatre anys i mig de presó acordada entre les parts per un delicte d'agressió sexual perpetrat a l'aparcament d'un supermercat de Palafrugell el desembre de 2018. El condemnat va reconèixer davant el tribunal haver obligat la víctima a fer-li una fel·lació dins d'un vehicle i haver-li robat el telèfon mòbil. El reconeixement dels fets és un dels requisits que la Fiscalia va demanar a canvi de no complir la pena de presó, que també inclou l'obligatorietat de fer un tractament de desintoxicació i la condició de no cometre cap delicte durant cinc anys.

Defensa i les dues acusacions van posar-se d'acord per rebaixar la pena inicial de 15 anys que demanaven la Fiscalia i l'acusació particular per una agressió sexual perpetrada durant la matinada del 5 de desembre de 2018. Així, tal com va reconèixer el processat durant l'acte de conformitat, va «atemptar contra la llibertat sexual de la víctima» obligant-la a realitzar un acte que ella rebutjava. Per fer-ho, l'acusat va arribar a utilitzar la violència, «menyspreant la integritat física de la víctima» per tal de «satisfer els seus propis desitjos sexuals».

La víctima va patir lesions a les cervicals i va necessitar cinc dies per recuperar-se.

Després d'haver comès l'agressió, el condemnat va robar el telèfon mòbil a la víctima, «aprofitant el context intimidatori generat a conseqüència de l'agressió i aprofitant la situació de temor i desassossec de la noia», assegura la Fiscalia. A més, va accedir a una aplicació de cites amb la qual ambdós havien mantingut converses privades i va esborrar tots els missatges que havien compartit. Tot plegat utilitzant el compte personal de la víctima i suplantant la seva identitat.

La Fiscalia demanava pel condemnat 15 anys de presó i una multa de 5.900 euros pels delictes d'agressió sexual, lesions lleus, robatori amb intimidació i descobriment de secrets. Per la seva banda, la defensa de l'acusat negava els fets i demanava que se l'absolgués.

Per tal d'evitar el judici i l'elevada pena de les acusacions, les parts han accedit a negociar.

De 15 anys de presó a quatre

Els fets denunciats per la víctima van desencadenar una petició de 15 anys de presó per part de la Fiscalia, i la major part de la pena, 9 anys, es demanava pel delicte d'agressió sexual.

L'acord al qual han arribat les dues acusacions i la defensa implica una reducció dràstica d'aquest delicte, de 9 a 3 anys. A més, la pena de 3 anys i mig que demanava pel robatori amb intimidació ha passat a un any de presó. També es redueix la pena sol·licitada pel delicte de descobriment de secrets, dels 2 anys i sis mesos inicials a mig any de presó.

Aquesta reducció dràstica de la pena s'explica pel fet que la Fiscalia ha inclòs a les seves conclusions dos atenuants, un de reparació del dany i un segon de drogoaddicció. I és que la defensa ja havia exposat al seu escrit provisional que el condemnat té dependència del cànnabis i la cocaïna i que en el moment dels fets estava sota tractament de desintoxicació.

Pel que fa a la reparació del dany, el condemnat ha pagat a la víctima 20.000 euros d'indemnització. Ara, haurà de fer front a una multa de 1.950 euros. A més, estarà sota llibertat vigilada durant tres anys i no podrà comunicar-se ni acostar-se a la víctima durant 8 anys. Tampoc podrà cometre cap delicte durant cinc anys, i de fer-ho haurà de complir la pena de presó suspesa.

Totes les parts han renunciat a presentar recurs a la sentència, i per tant ha esdevingut ferma.