L'oli que s'obté de les oliveres silvestres de les Illes Medes és homologable segons els criteris que el Consell Oleícola Internacional ha revelat en un estudi liderat per la Universitat de Barcelona (UB).

La recerca, publicada en la revista 'Antioxidants', ha descobert que les característiques sensorials, fisicoquímiques i d'estabilitat nutricional de l'oli extret d'aquestes oliveres són "excel·lents", ha informat la UB en un comunicat aquest dilluns.

Segons la UB, fins ara no existia molta informació sobre les olives albines silvestres, però amb el descobriment de les seves propietats, "similars a les de varietats d'oliveres conreades", s'obre la porta a explorar la seva adequació a finalitats alimentàries.

"El perfil fenòlic de l'oli obtingut és superior a l'únic descrit fins ara en una varietat d'oliveres silvestres a Algèria", ha descrit la professora Rosa M. Lamuela, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la UB i directora de l'estudi.

El treball, segons la UB, "s'emmarca en un programa sobre biodiversitat conreada dirigit a evitar la pèrdua alarmant de la diversitat genètica i potenciar l'ús de cultius locals", ja que el sector de l'oli, en el seu esforç per optimitzar processos, ha afavorit l'hegemonia d'algunes varietats com la picual o l'arbequina.