L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) va instal·lar la setmana passada una nova caixa niu per al mussol comú a la zona de les Arenes. Amb aquesta actuació, ja són 24 les caixes niu instal·lades al municipi: 21 per a ocells insectívors, dues per a ratpenats i la de mussols. La nova caixa completa la primera fase del projecte d'instal·lació i seguiment d'aquest tipus d'estructures iniciada al gener. El projecte busca potenciar la diversitat urbana millorant l'estat de conservació dels ecosistemes urbans, incentivant els grups faunístics que poden incidir en el control biològic de plagues, la resiliència al canvi climàtic i l'increment de la biodiversitat autòctona.

Les caixes han estat elaborades pels alumnes de la Fundació Tresc -que treballa per a la inclusió socialaboral de persones amb discapacitat i trastorn mental- utilitzant fusta i materials reciclats i col•locades i revisades amb l'assessorament de tècnics especialistes de Natura Montfred i la col•laboració del Grup Natura Sterna.

La majoria, ocupades

La majoria de les caixes niu instal•lades el 2020 han estat ocupades i es creu que probablement el 50% van tirar endavant les niuades. La gran majoria de caixes van ser ocupades per pardal xarrec (Passer montanus), i només una, per mallerenga carbonera (Parus major). Aquest fet que evidència la bona densitat de pardal xarrec al municipi i contrasta amb la manca d'espais forestals o grans zones verdes arbrades a les proximitats de les zones escollides, dificultant la presència de les mallerengues. L'elevadíssima taxa d’ocupació indica una "evident" manca de refugis de cria per als ocells insectívors forestals.

Durant l’any 2021 es continuarà amb el seguiments de les caixes niu i s'hi inclouran tallers i xerrades amb la participació dels alumnes dels centres educatius.