L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà està ultimant un acord d'inversió a la xarxa d'aigua amb Sorea, per tal de posar fi als constants talls de subministrament que pateix la capital del Baix Empordà. L'alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, explica que el que s'ha posat sobre la taula és una proposta de manteniment amb capital propi i, a partir d'aquí, Sorea faria un descompte en el global d'actuacions que porta a terme. Això també serviria per acabar amb el litigi que mantenen les dues parts pel contracte actual. Marquès reconeix que estan estudiant un increment "coherent" del cànon de l'aigua que paguen els bisbalencs que, recorda, és "el més baix de tota la comarca". "Si no ho fem no hi ha manera que ens en sortim", remarca el batlle.

El conflicte judicial que fa anys que arrossega l'Ajuntament de la Bisbal amb Sorea en relació al contracte i al preu del servei de l'aigua pot acabar-se les properes setmanes. Mentre que el consistori considera que és nul, l'empresa manté que no ho és i, de moment, la Justícia li ha donat la raó si bé l'Ajuntament ja ha recorregut aquesta decisió. El problema, però, és que amb prou feines s'han fet inversions a la xarxa d'aigua i això provoca talls que solen afectar bona part del municipi, especialment després d'episodis de puja intensos.

"Ens podem passar set anys més dels deu que queden de contracte als jutjats, o podem intentar resoldre la situació", remarca l'alcalde de la Bisbal, Enric Marquès. Per això, l'equip de govern ja té preparada una proposta d'inversió perquè Sorea comenci a fer les actuacions necessàries tant a la xarxa d'aigua com a la de clavegueram.

En aquesta última, el consistori dona per fet que l'acord serà assequible, ja que l'actual relació contempla que l'empresa inverteixi en la seva remodelació. Pel que fa a la xarxa d'aigua, però, l'Ajuntament ha fet arribar a Sorea una proposta per tal que acabi fent el mateix que amb la del clavegueram. La idea és que l'ajuntament presenta un pressupost amb fons propis i Sorea fa un descompte del global de les actuacions que dugui a terme. "Al cap i a la fi a nosaltres ens interessa que la gent de la Bisbal tingui un bon servei", concreta Marquès.

Si tot va com espera l'ajuntament de la Bisbal, l'acord es podria tancar aquest primer trimestre del 2021.

Contracte vigent

L'arrel del problema és l'actual contracte que uneix el consistori amb Sorea i que el ple va declarar la nul·litat de ple dret de la pròrroga del 2010, sense indemnització per a l'empresa. Cal tenir en compte que aquesta era la mateixa posició que defensava la Comissió Jurídica Assessora.

La Justícia, però, va acabar donant la raó a l'empresa i això ha fet que el contracte torni a estar vigent, si bé l'equip de govern ha decidit recórrer de nou la resolució, ja que continua defensant la nul·litat.

Un increment de preu

Les desavinences amb Sorea van més enllà de la validesa, o no, del contracte. En relació als preus, l'empresa va portar la Bisbal als jutjats ja que considerava que no es complia amb el que s'havia pactat. Ara, però, les dues parts han acordat aturar la resolució judicial - que estava propera - ja que les postures s'han acostat.

"Ells han posat una proposta sobre la taula, nosaltres els hem respost amb la nostra posició i sembla que ara estem arribant a la definitiva", remarca Marquès. L'alcalde, però, assenyala que en qualsevol cas s'haurà de contemplar un increment "coherent als temps que corren" del preu del servei perquè "si no, no ens en sortirem".

En aquest sentit, Marquès assenyala que no només serà una pujada d'un any sinó que serà progressiva. En aquest sentit, el batlle recorda que la Bisbal manté el preu del servei més econòmic de tota la comarca.