Un jutjat ha absolt un home que s'enfrontava a 3 anys de presó acusat d'un delicte d'incitació a l'odi. Segons la sentència, el processat va penjar a Facebook un vídeo on apareixia el denunciant arrancant llaços grocs a Viladamat el 19 de febrer del 2018, l'identificava pel nom i deia que vivia a l'Estartit. La fiscalia considerava que això havia provocat que apareguessin pintades a casa del denunciant. La sentència conclou que la publicació «no té entitat suficient» per ser «una conducta que generi o fomenti un clima d'hostilitat, odi o discriminació» i afegeix, a més, que «les persones contràries a la independència de Catalunya tampoc mereixen la consideració de ser un col·lectiu especialment vulnerable».

El cas que ara el jutjat penal 2 de Girona ha sentenciat es remunta al 21 de febrer del 2018. Aquell dia, l'acusat va publicar un vídeo on es veia el veí de l'Estartit arrencant llaços grocs dels fanals de Viladamat. Dies més tard, en concret la matinada del 12 al 13 de març del 2018, més «desconeguts» van fer noves pintades a la casa del veí de l'Estartit. La fiscalia sostenia que les pintades eren «conseqüència directa» de la publicació del vídeo i l'acusava d'un delicte d'incitació a l'odi pel qual demanava 3 anys de presó i multa de 3.600 euros. La defensa, encapçalada per la lletrada Montserrat Vinyets, demanava l'absolució. La titular del penal 2, la magistrada Mercedes Alcázar, conclou que difondre el vídeo «no deriva en una qualificació com la realitzada pel ministeri fiscal». I apunta que «la simple publicació no té suficient entitat per entendre-la com una conducta que, per la seva naturalesa, generi o fomenti un clima d'hostilitat, odi o discriminació contra un col·lectiu protegit». Aquí, la sentència recull que el delicte d'incitació a l'odi se circumscriu exclusivament a «aquelles accions que afectin membres de grups vulnerables, fragilitzats o no dominants».

La fiscalia també acusava un directiu de l'Uni Girona d'un delicte lleu d'amenaces per haver trucat el denunciant l'endemà de la publicació del vídeo. Segons la sentència, el veí de l'Estartit va rebre la trucada cap a quarts de quatre de la tarda i, quan va despenjar, a l'altra banda una veu masculina li va dir: «Si no puc venir, ja vindran els meus amics a saludar-te efusivament». Per aquests fets, s'enfrontava a una multa de 900 euros. «El contingut de la trucada no compleix, tampoc, els elements del tipus penal pel qual se l'acusa», argüeix la sentència, que també ha absolt el segon acusat.