01 de maig de 2021
01.05.2021
Diari de Girona

Albons manté un monòlit franquista perquè és «història»

Justifica que hi «prevalen» les víctimes, tot i que el presideixi la frase «Caídos por Dios y por la Patria»

01.05.2021 | 01:00
Albons manté un monòlit franquista perquè és «història»

L'Ajuntament d'Albons ha decidit mantenir un monòlit franquista que hi ha al municipi perquè considera que es tracta d'un «document històric». L'Ajuntament ha respost així a la petició que el senador de Compromís Carles Mulet va fer a través de la cambra alta en què sol·licitava les actes on s'acorda la retirada d'aquest tipus de símbols d'acord amb la Llei de la Memòria Històrica. El consistori, que no havia adoptat mai cap decisió al respecte, va decidir dur el cas al ple. En l'escrit de resposta que s'ha tramès al Senat, l'Ajuntament justifica que el monòlit no és de propietat municipal i que «es va erigir en record d'un grup de persones afusellades».

En aquest sentit, remarca que «a diferència d'altres monuments d'exaltació a la dictadura, en aquest prevalen els noms de les víctimes, que ocupen les dues cares del bloc, tot i que la part superior està presidida per la frase Caídos por Dios y por la Patria, que els vincula a la dictadura».

Malgrat això, el ple considera que «la conservació del monòlit no és incompatible amb el que preveu la Llei de Memòria Històrica». Ho justifica dient que es tracta «en definitiva, d'un document històric de fets que van passar fa més de 80 anys, sobretot de record a determinades víctimes». Un extrem que, al seu entendre, ha de ser «interpretat a la vista del context de l'època».

Amb tot, creuen que és «adequat» conservar-lo però l'Ajuntament s'avé a instal·lar-hi una placa informativa on s'expliqui el seu significat i el context històric en què es va erigir. El ple també va acordar fer constar que està «obert a qualsevol millor proposta que permeti compatibilitzar la seva conservació i el compliment de la Llei 52/2007».

L'alcalde del municipi, Joan Hostench, que va guanyar les eleccions del 2019 amb JxCat, remarca que es tracta d'un monument amb noms de persones a qui van «assassinar» i critica que a Madrid es portin assumptes municipals com aquest. «Que vagin a Madrid a discutir del que vulguin, que del nostre poble ja ens en cuidem nosaltres», afegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook