La Generalitat ha encarregat un estudi per decidir l’espai on hauran d’anar els residus provinents del buidatge de l’abocador de Vacamorta. Dues de les propostes dels treballs estan al «Camp Calís» (Cruïlles) i a l’«Elena» (Corçà).

El divendres passat, el responsable del buidatge d’aquesta abocador -el director de l’Agència de Residus, Josep Maria Tost- es va reunir amb els alcaldes dels municipis propers a les instal·lacions i amb les dues entitats ecologistes per comunicar-los l’avantprojecte de buidatge de Vacamorta creant un abocador nou. 

L’estudi també proposa construir un nou abocador a Peralada. L’informe conclou que tant aquest emplaçament com les dues argileres a tocar del dipòsit clausurat són «idonis» per traslladar-hi els més de 2,7 milions de tones de deixalles que hi ha al subsol de Vacamorta. Entre d’altres, perquè es troben a menys de 80 quilòmetres, tenen capacitat per acollir «com a mínim més de 3 milions de metres cúbics» de deixalles i estan ben comunicats.

 L’estudi, que ha fet l’empresa Vilaseca Consultors per encàrrec de l’Agència de Residus de Catalunya, descarta dos emplaçaments que també s’han analitzat. Un a Cornellà del Terri (Pla de l’Estany) i l’altre, a les Llosses (Ripollès).

La diagnosi analitza fins a 241 espais de les comarques gironines -entre els quals, 32 argileres- que podrien acollir un abocador. Tots estan situats en un radi màxim de 80 quilòmetres de Vacamorta (un dels requisits que va fixar la Generalitat per construir el dipòsit, amb l’objectiu d’evitar que les deixalles hagin de recórrer grans distàncies). De totes aquestes opcions, l’estudi en descarta la majoria. De fet, n’acaba analitzant a fons tan sols cinc. I finalment, l’estudi es decanta per tres.

El primer emplaçament que recull la diagnosi es troba a Peralada. És una antiga explotació coneguda com «Los hermanos», amb una superfície de 7,6 hectàrees i que es troba aproximadament a uns 48 quilòmetres de distància de l’antic abocador.

A 25 metres de Vacamorta

Les altres dues opcions són dues argileres que, precisament, es troben just al costat d’on hi havia el dipòsit de Vacamorta. Els seus límits toquen amb els de l’antic abocador (clausurat per ordre judicial) i de fet, l’estudi recull que es troben a tan sols «25 metres» de distància.

Es coneixen amb els noms de «Camp Calís» i «Elena». La primera argilera ocupa uns terrenys de 8,7 hectàrees del terme municipal de Cruïlles; la segona, 10 hectàrees compreses entre aquest terme i el veí de Corçà.

La diagnosi també recull que aquests tres emplaçaments són accessibles, amb «proximitat a les vies de comunicació» i que compleixen els requisits «de situació geogràfica, ambientals, geològiques i hidrogeològiques» per instal·lar-hi un abocador.

A banda d’aquestes tres opcions, de les cinc inicials, l’estudi de Vilaseca Consultors acaba descartant les altres dues que havia posat damunt la taula. En concret, són el paratge Aliguer de les Llosses (Ripollès), que té 240 hectàrees i es troba a 71 quilòmetres de Vacamorta, i el de Can Xicot a Cornellà del Terri (Pla de l’Estany), que té 9,49 hectàrees i està situat a uns 29 quilòmetres del dipòsit clausurat. L’estudi, però, els acaba esborrant de la tria arran del seu «valor ecològic i de patrimoni natural». Ara, després de rebre la diagnosi, la Generalitat haurà de moure fitxa i dir per quina de les opcions es decanta.